Okul masrafındaki artış gelir artışının çok üstünde

Milyonlarca öğrenci için ders zilinin çalmasına bir hafta kaldı. Bu yıl da eğitim masrafları aileleri zorlayacak. Zira eğitim giderlerindeki artış, gelirlerdeki artışın çok üzerinde. İstanbul'da okula yeni başlayan bir öğrencinin ailesine aylık maaliyeti en az 485 TL.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Okullar bir hafta sonra açılıyor. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'nci sınıfındaki öğrenciler için yapılan uyum eğitimleri ise bugün başladı. Yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte veliler de okul alışverişi için hesep yapmaya başladı. Öğrencilerin eğitim masraflarındaki artış ise velilerin gelirlerindeki artışın hayli üzerinde. Her yıl giderek artan maaliyet bu sene de artmaya devam etti.

170 TL'DEN UCUZA KIYAFET VE AYAKKABI YOK

Yeni dönemde de ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulacak. Okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi.

İstanbul'da ilkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 170 TL, kırtasiye ürünleri ise 200 TL'den başlıyor. Tabii bir de bu maaliyete okul servisi ücretleri de dahil olunca bir ilkokul öğrencinin minimum maaliyeti katlanarak artıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de okul servis ücretlerinin yeni tarifeleri servisçiler odası tarafından açıklandı. Buna göre, 2017-2018 eğitim öğretim yılında servis ücretleri, geçen eğitim dönemine göre Ankara'da ortalama yüzde 11, İzmir'de yüzde 18 artarken İstanbul'da geçen yıla oranla yüzde 5 zamlandı.

Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 485 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 680 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 705 TL, orta öğretime başlayan bir öğrenci için ise 775 TL harcama yapılması gerekiyor.

İLKÖĞRETİM SONU MALİYETİ 16 BİN 700 TL

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 16 bin 700 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 155 TL olarak veliye yansıyor. Orta öğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 8 bin 80 TL, ayda ise ortalama 168 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 295 TL, orta öğretimde 335 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maaliyet 295 TL’den 483 TL’ye, orta öğretimde ise 335 TL’den 517 TL’ye çıkıyor.

ALIŞVERİŞTE EN PAHALISI ÇANTA

Okul alışverişinde en pahalı ürün ise okul çantaları... Döviz kurlarının yanı sıra birçok ürüne gelen ilave gümrük vergileri kırtasiye fiyatlarına yanısıyor. Pek çok çeşidi olan çantaların fiyatları toptan merkezlerde 30 lira ile 55 lira arasında değişiyor. Lisanslı ürünlerde ise bu fiyat 80 liradan başlıyor. Uzmanlar, kırtasiye alışverişi yaparken üzerinde TSE damgası veya CE belgesi bulunan ambalajlı ürünlere yönelmesini tavsiye ediyor. Ucuz ama sağlıksız kırtasiye ürünlerinin çocukların güvenliğini ve hayatını tehdit edeceği üzerinde duran uzmanlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği çalışmalardan sonra piyasada güven oranının yüzde 99'a dek çıkmış olsa bile ambalajları kontrol etme alışkanlığının şart olduğunun altını çiziyor. (HABER MERKEZİ)