Kozmetik ürünlerinin yüzde 10'u sahte

Piyasada satılan kozmetik ürünlerinin yüzde 10'u sahte. İnternet ve pazarda satılan ürünlere dikkat.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz kozmetik ürünleri pazarlarda, ucuzluk mağazalarında ve internet üzerinden kontrolsüz bir şekilde satılmaya devam ediyor.  Uzmanlar, kanser ve diğer hastalıklara neden olabilecek kozmetik ürünlerin orijinallerini dahi kullanım şekli ve şartlarına uyarak tüketmek gerektiğine dikkat çekiyor.

Özellikle kuaförlerde yaygın olarak sahte ürünlerin kullanıldığı da öne sürülüyor.

Konu hakkında konuşan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz "Yüzde 10’un üzerinde bir sahte ürünle karşı karşıyayız. Ben pazarlardan çok internetten satışa odaklanıyorum çünkü orijinal ürünlerin fotoğraflarını koyarak sahte ürün gönderiyorlar ve bunun bir cezası yok. Tüketici de uğraşmayarak kabul ediyor" diyor.

Kozmetik yönetmetliğine göre minimum dayanma süresi otuz ayı geçen ürünlerde tarih belirtilmesi zorunluluğunu bulunmuyor. Son kullanım tarihi ve bazı etiket bilgilerinin yazılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Gülengül Duman ise “İlaçların sağlık açısından doğru kullanımı ne kadar önemliyse, kozmetik ürünler de aynı derecede önemlidir. Bunun dışında ürünün ambalajı da çok önemlidir. Doğru seçilmeyen ambalaj üründe zararlı maddelerin oluşumuna veya mantar küf üremesine neden olabilir. Kırmızı ve sarı boyalar ise insan sağlığını etkileyecek maddelere sahip olabilir” uyarısında bulunuyor.

Türkiye'de 8.5 milyar liralık kozmetik pazarının 6.1 milyar lirasını yerli üretim oluşturuyor.

(Kaynak: Ceren Boztepe/Hürriyet)