'Kıdem tazminatında son aşamaya gelindi'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sendikalardan ve çalışanlardan tepki gören kıdem tazminatı ile ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Müezzinoğlu, yakın zamanda paydaşlarla da görüşerek ortak bir karar alınacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti hükümetinin uzun süredir gündeminde olan kıdem tazminatında son aşama gelindi. Sendikalardan ve işçilerden gelen bir çok itiraz rağmen Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatıyla ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Yeni düzenleme EKK'da tartışıldıktan sonra sendikalarla görüşülecek.Kıdem tazminatı konusunda Avusturya modeli üzerinde duruluyor.

'ÇALIŞMALARI DÜN TAMAMLADIK'

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatıyla ilgili bakanlıkta gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte Müezzinoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

İşçinin aleyhine gelişiyor. Bu son derece net. Bu tabloyu kimsenin görmemezlikten gelme hakkı yok. Uzun süredir bu tablo en ideal şekilde yalnız çalışanın yüzde 20’si yüzde 25’i bu en ideali. Yüzde 80’lik bir kitle tamamen mağdur. Bu kitlenin tamamen mağdur olduğunu gördüğümüz bunu iş veren görüyor. Sendika görüyor. Bunun bedelini çalışan insan ödüyor. Ana sorunu böyle görmek lazım. 10 milyonun mağdur olduğu bir sisteme daha çok rıza mı göstereceğiz. Buraya güvenceli olacak. Hakkaniyetli olacak. Şeffaf olacak sürdürülebilir olacak. Bütün ana parametreleri binanın ana kolonları gibi işçi kardeşlerimizin alın terini koruyacak şekilde şekillendirmeye çalışıyoruz. Teknik çalışmaları dün itibariyle tamamladık.

AVUSTURYA MODELİ NEDİR?

Mevcut sistemde aynı iş yerinde 1 yıl çalışmak kıdem tazminatını hak etmek için yeterli. İstifa eden çalışan kıdem tazminatı alamaz, işverenin işten çıkarması gerekiyor. Ancak askerlik görevi, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa etmesi durumlarında da tazminat alınıyor. Sağlık sorununun işin yapılmasına engel oluşturması halinde de tazminata hak kazanılıyor. Çalışılan her bir yıl için 30 günlük brüt ücret tutarı kıdem tazminatı için ödeniyor. Bir yıllık kıdem bir aylık brüt maaş olarak hesaplanıyor.

Öte yandan Kıdem tazminatı düzenlemesinde yerine en çok üzerinde durulan sistem Avusturya modeli. Avusturya modelinde çalışılanın her bir ay için brüt ücreti üzerinden devlet fonuna yüzde 1.53'lük bir pay yatırılacak. Çalışanlar 3 yıldan önce kıdem tazminatı alamayacaklar. 5 yıl çalışan bir işçi doğum, evlat edinme veya çocuk bakma gibi sebeplerle işinden ayrılırsa tazminatını almaya hak kazanacak. Bu modele göre 3-5 yıl arası çalışanlar 2 aylık, 5-10 yıl arasında çalışanlar 3 aylık. 10-15 yıl arası çalışanlar ise 4 aylık tazminat alıyorlar.