Mardin'de oteller bomboş

Bir dönemin popüler tatil bölgesi Mardin'de şu an tek bir turist yok. Esnaf mutsuz, kepenkler kapalı. Bölge halkı yeniden başlayan çatışmalı süreçten ve sokağa çıkma yasaklarından şikayetçi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin çok kültürlü yapısı, tarihi dokusu ve kültürel değerleriyle Türkiye'nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biriydi. 'İpek Yolu' güzergahında bulunan beş han ve kervansaraylı kentin çözüm süreci boyunca yaklaşık 500 bin turiste ev sahipliği yaptığını söyleyen Mardin Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Çetin Salsa, 2015 ve 2016 yılları arasında Mardin'de yaklaşık 1 milyon turisti ağırlamayı hedeflediklerini fakat 6-7 Ekim olaylarının ardından turist sayısının dramatik biçimde düştüğünü ifade etti.

OTELLER KAPANDI

Mardin'deki ekonomik sorunların günden güne artığını ve son olarak darbe girişiminin ardından esnafın kepenk kapattığını belirten Salsa şunları söyledi: “Mardin tarih boyunca tarihi güzellikleri ile bilinen bir şehir. Çözüm süreci devam ederken Mardin'e gelen turist sayısı çok fazlaydı. Buraya gelen insanlar diğer sene tekrar geliyordu. Fakat sokağa çıkma yasaklarından dolayı insanlar can güvenliklerinin olmadığı gerekçesiyle bir daha buraya gelmek istemedi. Üstüne 15 Temmuz darbe girişiminin olması Mardin'i tamamıyla boşalttı. Var olan tek tük turist de şehri terk etti. Oteller şu an bomboş. Esnaf can çekişiyor. Otellerin büyük bölümü 6 ay öncesinden kapandı. 2014 ve 2015 yılları arasında 800 bin turisti ağırlamayı hedef ediniyorduk. 2016 yılında ise 1 milyon turiste ev sahipliği için kapılarımızı açtık. Ama şu an turistin t si bile yok. Ayakta durmaya çalışan birkaç esnaf ise iflasın eşiğinde.”

'GÜVEN ORTAMI ŞART'

Bu sene yerli turistin bile bölgeye gelmek istemediğini söyleyen Salsa, şöyle devam etti: “Mardin'in mevcut durumunun turistler için uygun olduğunu söylemek gerekir. Mardin'deki Cumhuriyet Caddesi turistlerin en uğrak yeriydi. Şu an Cumhuriyet Caddesi bomboş. Bizim şu an hedefimiz Mardin'e turistleri tekrar çekmek. Tabi bunların oluşması için de güvenlik ortamının sağlanması gerekiyor. Eskiden insanlar daha huzurluydu. Bayram arifesinde çarşı insanlarla doluydu. Şu an tek istediğimiz şey ülke genelinde ortamın eski huzuruna tekrar kavuşması.”