Ekim Devrimi'nden sonra bir ilk: Rusya'da Romanovların düğünü

Rusya, Ekim Devrimi'nin ardından ilk kez bir Romanov düğününe ev sahipliği yapıyor. Son Çar II. Nikolay, Rus İç Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Bolşeviklerce kurşuna dizilerek öldürülmüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da uzun zaman sonra bir ilk yaşanıyor. Ekim Devrimi ile birlikte izleri silinen Romanov hanedanlığının üyeleri St. Petersburg'da düğün töreni düzenliyor.  

KATEDRAL GİRİŞİNDE ASKERLER

Rus İmparatorluğu'nun eski başkenti St. Petersburg, bugün Georgiy Mikhayloviç Romanov ile müstakbel İtalyan eşi Victoria Romanovna Bettarini'nin düğününe ev sahipliği yapıyor. Ekim Devrimi'nin ardından Bolşevikler tarafından kurşuna dizilen son Çar II. Nikolay'ın soyundan gelen Georgiy'nin düğünü için St. Isaac Katedralinde dini bir tören düzenleniyor. Rusya dışarısından da pek çok katılımcının geldiği etkinlikte askerlerin de tören kıyafetiyle katedral dışarısında hazır bulunması dikkat çekti.

SON ÇARIN KURŞUNA DİZİLİŞİ

Düzenlenen etkinlik, yüz yılı aşkın bir süreden sonra Rusya'da ilk kez bir Romanov düğünü oluşu nedeniyle önem taşıyor. II. Nikolay 1917 yılının Şubat ayında gerçekleşen devrimle birlikte ülkede ağırlığı kaybetmiş ve nihayet aynı yıl Ekim Devrimi'yle birlikte Romanovların dönemi tamamen sona ermişti. Bolşevikler İç Savaş sırasında Beyaz Ordu'yla karşı karşıya gelince Nikolay ve ailesi de tutuklanıp Ekaterinburg'da ev hapsine çarptırılmıştı. Ancak Beyazların bölgeye yaklaşmasıyla birlikte ülkenin son Çarı Nikolay, beş çocuğu ve eşiyle birlikte kurşuna dizilerek öldürülmüştü.

O dönem Çar'dan sorumlu Bolşevik kadrolardan Yakov Sverdlov, Nikolay'ın kaçmaya yeltendiği belirtir. Daha sonra Savaş Komiseri Troçki'ye Sverdlov emrin Lenin tarafından verildiğini 'Burada biz karar verdik. İlyiç [Lenin] etrafta gezdirmeleri için Beyazlara bir sancak bırakmamamız gerektiğini düşünüyordu, özellikle güncel zorlu koşulların altındayken' sözleriyle aktarır. 

'AİLEYE ÇOK YAKINIZ'

Ancak Romanovların bir kısmı devrimin sarstığı Rusya'dan kaçtı. Hanedanlığın 65 üyesinin hayatta kalan 50'ye yakın üyesi yırt dışına gitti. Georgiy de kendini Rusya kraliyet tahtının mirasçısı olarak gören Maria Vladimirovna'nın oğlu olarak İspanya'da doğdu. Bugün St. Petersburg'da düzenlenen düğün öncesinde gazetecileri "Burası Rusya'ya geri döndüğümüz ilk yerdi. Burası aileye çok ama çok yakın" Georgiy'nin dedesi Kirill Vladimiroviç devrim sırasında Bolşeviklerden kaçarak Finlandiya'ya geçmiş oradan da Batı Avrupa'ya gitmişti.  

İADE-İ İTİBAR 

 

Bugün Moskova'da yaşayan Georgiy, Rusya'ya ilk defa 1992 yılında ziyaret etti. Eşi Bettarini ise geçen yıl Ortodoks inancına geçerek Viktorya Romanovna ismini aldı. Romanov hanedanlığı yaklaşık 300 yıl boyunca Rusya'yı yönetti. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla birlikte Romanovların mirası yeniden ülke gündemine geldi. Rusya'nın Ortodoks Kilisesi 2000 yılında Nikolay'ı aziz ilan etmişti. 2000'lerin ortasında ise Rus Yüksek Mahkemesi Çar'ın itibarını iade etmişti. (DIŞ HABERLER)