Eğitim emekçileri: Kariyer basamakları sınavı yapılmamalı, ÖMK derhal iptal edilmelidir

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na karşı İzmir'de iş bırakan eğitim emekçileri, "Bakanlığı’na çağrımız kariyer basamakları sınavını yapmaması ve ÖMK'yi sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Eğitim Sen İzmir Şubeleri, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) karşı bir günlük iş bıraktı. Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen eğitim emekçileri, “Eşit işe eşit ücret için, çalışma barışı için ÖMK iptal edilsin”, “Emeğimiz, onurumuz , çalışma barışımız için öğretmenlik meslek kanunu ve sınav iptal edilsin, yoksulluk sınırının üzerinde ücret artışı istiyoruz” ve Haklarımızı ve taleplerimizi yok sayan ÖMK iptal edilsin” yazılı pankartlar taşıdı.

Halaylarla başlayan eylemde sık sık “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Susma haykır ÖMK’ya hayır” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Eyleme yüzlerce eğitim emekçisinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek örgütleri ve önceki dönem KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı. Eğitim emekçileri adına açıklama yapan Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB'in ısrarla somut bir adım atmadığını söyledi.

'HİÇBİR EĞİTİM EMEKÇİSİNİN SESSİZ VE TEPKİSİZ KALMASI BEKLENEMEZ'

Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu olmadığına dikkat çeken Çetin, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleğinin de eklenmek istendiğini dile getirdi. Eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarının MEB'in gündeminde olmadığını söyleyen Çetin, kariyer basamakları uygulaması ile öğretmenlik mesleğinin saygınlığının daha da düşürülmesine hiçbir eğitim emekçisinin sessiz ve tepkisiz kalamayacağını ifade etti. 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikaların bir araya geldiğini söyleyen Çetin, eğitim emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:

-19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

-Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

-Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

-Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

-Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

-Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

-Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

'YAPILAN YANLIŞTAN GEÇ OLMADAN DÖNÜLMELİDİR'

MEB'in her konuda olduğu gibi Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürdüğünü belirten Çetin, son olarak şunları kaydetti:

Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir.”

Açıklamanın ardından eğitim emekçilerinin eylemi halaylarla devam etti.