Egemen Bağış'a 'teyit' yok: Kılıçdaroğlu dolandırıcıları şikayet etmiş

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, SSK’yı dolandırdığını gösterdiği öne sürülen gazete kupürü araştırıldı. SSK’yı dolandırmaktan suçlu bulunan firmanın Sa-San olduğu görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, SSK'yı dolandırdığını gösterdiği iddia edilen görsel yeniden sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

Sosyal medyada paylaşılan gazete kupürü 2011’den beri sık sık gündeme geliyor. Eski AB Bakanı ve Prag Büyükelçisi Egemen Bağış da CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında 24 Ocak 2014 tarihinde bir paylaşım yapmıştı. Paylaşımda 1996 tarihli bir gazete sayfasını paylaşan Bağış, gazete kupürünün Kılıçdaroğlu'nun SSK'yı dolandırdığını gösterdiğini iddia etmişti.

Paylaşımlara eşlik eden gazete kupüründe, gazetenin adı ve basım tarihi bilgisi yer alıyor.

Teyit.org'un incelemesine göre, küpür, 1 Mayıs 1996 tarihli Milliyet gazetesinden alınmış. Yani paylaşılan gazete kupürü, Kılıçdaroğlu'nun SSK’yı dolandırdığını göstermiyor. Habere göre SSK’daki dolandırıcılardan şüphe duyup şikayetçi olan Kılıçdaroğlu'nun kendisi, SSK’yı dolandırmaktan suçlu bulunan firma ise Sa-San.

Haberin tamamında şu ifadeler yer alıyor:

"Batma noktasına gelen SSK, hatalı siyasi kararlardan sonra, taraflı bilirkişi raporları ile göz göre göre zarar ettiriliyor. SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sayıştay’a ‘dürüstlüğünden endişe ettiğini’ belirterek şikayet ettiği Sayıştay Denetçisi Gürel Eriş, aynı suçu işleyen iki firmaya farklı raporlar verdi. Eriş’in raporu ile SSK’yı 2 milyar 881 milyon lira dolandıran Sa-San firması suçlu bulunurken, aynı personelle işbirliği yaptığı ve kurumu 10 milyar 606 milyon lira dolandırdığı tespit edilen Oksi Medikal Şirketi suçsuz bulundu.

Ankara Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği’nden 10 personel SaSan ve Oksi Medikal ilaç firmaları ile gizli ilişkiler kurarak, hastalarda kullanılmayan ilaçları, ‘kullanıldı’ gibi gösterip kurumu dolandırdıkları iddiası ile şikayet edildiler. Bunun üzerine SSK soruşturma açarken, Sayıştay’dan bilirkişi raporu istendi. Sayıştay tarafından görevlendirilen Bilirkişi Gürel Eriş, raporunda, ‘Sa-San Sağlık Malzemeleri A.Ş. yetkililerinin kuruma zarar verdiğini ifade etti. Aynı konuda Okis Medikal içinse ‘Suç işlenmediğini’ raporuna ekledi.

Böylece, SSK’yı 10 milyar 655 milyon lira zarara uğratan firma aklanırken, Uzman Denetçi Eriş hakkında Sayıştay’a SSK Genel Müdürlüğü tarafından bir şikayet yazısı gönderildi. Kemal Kılıçdaroğlu imzasını taşıyan yazıda Eriş’in taraflı davranarak, işe gelmeyen bir Doçent hakkında ‘Soruşturmaya gerek yoktu’ raporu verdiği savunuldu.”

 

'DEVLETİN KURUMU BATSAYDI BUGÜN ÖYLE BİR KURUM OLMAZDI'

Kılıçdaroğlu, 1992’de Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürlüğü görevine başladı ve 1999'da emekli oldu. Kılıçdaroğlu, uzun yıllardır SSK’yı batırdığı iddialarıyla da anılıyor. 14 Aralık 2021’de katıldığı bir programda iddiaları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Devletin kurumu batsaydı bugün öyle bir kurum olmazdı, değil mi?” dedi. Kılıçdaroğlu’na göre Erdoğan’ın sık sık bunu dile getirmesinin sebebi, SSK’nın o dönemlerde mali açık vermesi.

SSK’nın 1990’lı yıllarda mali açık vermesinin sebebinin daha eski yıllara, Tansu Çiller ve Süleyman Demirel dönemlerinde alınan kararlara dayandığı yorumları yapılıyor. (HABER MERKEZİ)