Ege'de hastalara 'tedavi seti' uygulaması: Zorunlu değil ancak 'zorunluymuş' gibi

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde hastalar, zorunlu olmamasına rağmen içerisinde maske, eldiven ve önlük bulunan 'Tedavi Seti'ni satın almaya yönlendirildiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Sağlıkta “piyasalaşma” tartışmaları gündemdeki yerini korurken, Ege Üniversitesi Hastanesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne tedavi için başvuran hastalara, içerisinde maske, önlük ve eldiven bulunan “tedavi seti” aldırıldığı “iddiası” daha önce de gündeme gelmişti. İstenen materyallerin satışının hastane içerisinde kurulan satış ofisinde yapıldığı belirtilirken, bir hasta yakını “iddia” olarak nitelendirilen uygulamayı Gazete Duvar'a anlattı.

'DOKTOR SÖYLÜYOR, SİZ DE GİDİP ALIYORSUNUZ'

Dün Diş Hekimliği Fakültesi'ne kardeşini tedavi için götüren hasta yakını Afra Nur, kendilerinden önlük, maske ve eldiven almalarının istendiğini aktararak, şunları söyledi;

“Eski ve yeni bina olmak üzere iki bina var. İlk olarak eski binaya gittik. Oradan bizi yeni binaya aktardılar. Eski binada herhangi bir şey almamızı talep etmemişlerdi. Yeni binada maske ve eldiven istediler, aldık. Daha sonra tekrar eski binaya aktardılar. Doktor muayene etti. Sonrasında da ise önlük almamızı istediler. Önlüğe 15 TL, maske ve eldivene ise 5 TL para ödedim. Herhangi bir gerekçe sunmadılar. 'Alacaksınız ve buraya getireceksiniz' dediler. Almak zorunda hissettik. Sırada beklerken gördüğüm kadarıyla iki üç tane önlük alanlar bile vardı. 40-50 TL alışveriş yapanlar da vardı. Doktor söylüyor, siz de gidip alıyorsunuz. Devlet hastanesinde böyle bir uygulamaya anlam verebilmiş değiliz. Başka hastanelerde böyle bir uygulama ile karşılaşmadık. Alsancak Diş Hastanesi'nde böyle bir uygulama yok. Maske ve önlüğü de kardeşim değil, doktor kullanmış”

'KİMSE BİZE 'ALMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ' DEMEDİ'

Daha sonra durumu araştırdıklarında ise istenen seti alma zorunlulukları olmadığını öğrendiklerini söyleyen Nur, “Kimse bize 'Almak zorunda değilsiniz' demedi. Şöyle bir durum da var; düşününün tedavi için hastaneye gidiyorsunuz ve sizden böyle bir set isteniyor. O an paranız olmasa bile kendinizi almak zorunda hissediyorsunuz. Alamıyorsanız da bir bakıma 'Param yok alamam' demeye zorlanıyorsunuz. Bu anlamda da onur kırıcı bir uygulama diye düşünüyorum” diye konuştu.

HALKLA İLİŞKİLER VE HASTA HAKLARI BİRİMİ: ZORUNLULUĞUNUZ YOK, SORUN YAŞARSANIZ BİZE ULAŞIN

Uygulama ile ilgili ulaştığımız Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi yetkilileri ise açıklamada bulundu. Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Birimi'nden bir yetkili, hastaların bu seti alma zorunluluğu bulunmadığını söyleyerek, “Böyle bir tedavi seti uygulaması var. Ancak herhangi bir zorunluluk söz konusu değildir. Pandemi sürecinin başında böyle bir uygulama başladı. Set kişisel koruyucu ekipmanları içerisinde barındırıyor. Diş hekimleri ve hastalarımız bu alanda en riskli gruptalar. Hekimlerimiz, öğrencilerimiz ve hemşirelerimiz set alınması konusunda herhangi bir zorunluluk sağlamazlar. Bazen yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Hastalar zorunluymuş gibi düşünebiliyor. Böyle bir durumda hastalarımız sorun yaşarlarsa birimimize başvuruda bulunabilirler” ifadelerini kullandı.

UYGULAMA DAHA ÖNCE DE ŞİKAYET EDİLDİ

Öte yandan söz konusu uygulama ile ilgili daha önce de CİMER'e şikayette bulunulduğu öğrenildi. Şikayetlere Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı tarafından verilen yanıtta da, kişisel koruyucu ekipmanları içeren tedavi setinin hastalardan talep edildiği ancak alma zorunluluğu bulunmadığı belirtildi.

Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise “Hastane içerisinde tedavi seti satışı için bir ofis kurulduğu bildirilirken tedavi seti satışlarının hangi usul ve mevzuata göre gerçekleştirildiği bilinmemektedir. Kamusal sağlık hizmeti veren üniversite hastanelerinde muayene için ihtiyaç duyulan ekipmanların yurttaşlarımızdan talep edilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.