Edremit'ten Akbelen'e destek

Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı çıkan köylülere bir destek açıklaması da Edremit'ten geldi. Açıklamada, "Ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Koruma Girişimi, Burhaniye Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bugün Edremit’te yapılan basın açıklamasında, Akbelen Ormanı’na TOMA’larla ve yoğun jandarma gücüyle girilmesi protesto edildi.

Basın açıklamasında Akbelen köylülerinin, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallarına kömür sağlamak için açılmak istenen kömür ocaklarına karşı uzun süredir direndiği hatırlatıldı.

Açıklamada, bölgedeki orman ekosisteminin Ören-Yoğunoluk istikametindeki kısmının geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaşanan orman yangınlarında tamamen yok olduğu belirtilerek Hüsamlar, Çakıralan, Sekköy, Bağdamlar bölgesindeki orman alanlarının, IC Enerji-LİMAK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri için kömür elde etmek amacıyla kesilmiş olduğuna dikkat çekildi. Kömür sahasından kuzeybatı istikametindeki son doğal orman olan Akbelen Ormanı’nın kesilmesi durumunda bölgenin en önemli su kaynağı olan yüzey suyu havzasının işlevini tamamen kaybedeceği belirtildi.

'TERMİK SANTRALLER VE KÖMÜR HAVZALARINDAKİ BU ISRAR NEDEN?'

"Artık yeter" denilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: ‘’Kömür ocakları çok sayıda köyü yuttu ve yutmaya da devam ediyor. Akbelenliler artık köylerini, tarlalarını, ormanlarını kömüre vermek istemiyor. IC Enerji ve Limak Enerji ortaklığında işletilen termik santrallar yıllardır bölge halkını zehirledi, hasta etti, öldürdü. Köyleri yuttu. Ormanları yok etti. Akbelenliler daha fazla hasta olmak, topraklarını, ormanlarını kaybetmek istemiyor. Ormandaki canların yok olmasını istemiyor. İçinde bulunduğumuz cehennem sıcaklarına yol açan iklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden olan termik santrallar ve kömür havzalarındaki bu ısrar neden?

İnsanlar hayatlarından, yaşam alanlarından, geçim kaynaklarından olurken, orman ekosistemleri yok olurken, enerji şirketleri iktidar eliyle her gün daha da palazlanıyor. Karlarına kar katıyor. Anayasa’ya göre ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor. Yangın bahanesi  ile Kazdağı Ekofest’e ormanı yasaklayan iktidar, müştereğimiz olan ormanı kendi kesiyor. Enerji ve maden şirketleri ormanlarımızda, yaşam alanlarımızda kol geziyor.

Kazdağları’ndan Akbelen’e, Munzur’dan Cerattepe’ye, Madra’dan Bergama’ya, ülkemizin her yanı yangın yeri. Bir yandan hayat pahalılığı ile, zamlarla boğuşan halk, diğer yandan iktidarın yaşam alanlarını, tarlalarını ellerinden almak için yaptıkları saldırılara karşı direniyor. Direnenler gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, hak ihlallerine uğruyor. Artık yeter."

 

Basın açıklamasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmek üzere hazırlanan vatandaş dilekçeleri Edremit Orman İşletme Müdürlüğü’ne bırakıldı.