Edirne ve İsrail'in Bat-Yam kenti 'kardeş şehir' oldu

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve İsrail'in Bat-Yam kentinin belediye başkanı Tzvika Brot, kardeş şehir anlaşmasına imza attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Edirne Belediyesi, İsrail'in Bat-Yam Belediyesi ile "Kardeş Şehir Anlaşması" imzaladı.

Belediyeden yapılan açıklamada, Bat-Yam Belediyesi ile mart ayında başlayan görüşmelerin ardından, bugün imzalanan "Kardeş Şehir Anlaşması" imzalandığı aktarıldı.

Edirne'ye gelen İsrail heyetinde Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot ve belediye yetkililerinin yanı sıra İsrail’deki Türkler Birliği Başkanı Ovi Gulersen Roditi, İsrail’deki Türkler Birliği Başkan Vekili Avraham Sinik, İsrail’deki Türkler Birliği Başkan Yardımcısı Eti Granit de yer aldı.

GÜRKAN: SİZİ BURADA GÖRMEK KARDEŞLERİMİZİ GÖRMEKLE EŞ DEĞER

Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı'nda gerçekleyen imza töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot ile sizleri burada görmek bizim için kardeşlerimizi görmekle eş değer. Edirne, 8 bin 300 yıllık tarihi ile tüm inançların, tüm milletlerin bir arada özgürce ve birbirine saygı göstererek yaşadığı bir şehir. Bu şehrin her yerinde, ayak bastığınız her sokağında Müslümanların, Yahudilerin, Hristiyanların ayak izlerini görürsünüz. Ben hep çok şanslı olduğumu düşünürüm. Çünkü böyle bir şehirde yaşıyorum ve bu şehrin belediye başkanıyım. Edirne, 3 semavi dinin kültürlerinin bir araya geçtiği ve bir arada yaşadığı bir şehir”" dedi.

Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot ise Edirne’de olmaktan çok mutlu olduklarını söyledi. Kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirten Brot, kendilerini Edirne’de ağırlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür etti.

BROT: BAT-YAM'DA ATATÜRK'ÜN ADINI TAŞIYAN PARK VAR

İsrail için çok önemli isimlerin Edirne’de doğduğunu söyleyen Tzvika Brot, Edirne’nin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

Brot, "Bu anlaşma ile ekonomi, kültürel, eğitim ve sosyal alanda çok önemli iş birliklerine imza atacağız. Sizin de eğitimde çok güçlü olduğunuzu biliyoruz. Bir dahaki gelişinizde sizleri Bat-Yam’daki ileri derecedeki okullarda misafir etmek isteriz. Sizlerden de eğitim konusunda bazı şeyleri öğrenmek isteriz. Bat-Yam’da yaşayan Türk Yahudi halkını da bu aramızdaki bağı güçlendirmek için çok yardımcı oldular ve yardımcı olmaya devam edeceklerdir" diye konuştu.

Bat-Yam’da Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıdığı bir parkın olduğunu da dile getiren Tzvika Brot, bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyledi. Brot, “Biz kardeş şehir anlaşmasını imzalarken, sadece iki şehir arasında bir anlaşma imzalamıyor, iki ayrı toplumu da birleştiriyor ve ilişkilerini güçlendiriyoruz. Siz bu şehirde büyük bir atılım başlattığınız biz de bunu görmekten dolayı çok mutluyuz” dedi.

Daha sonra Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İsrail Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot ile iki belediye arasında oluşturulan "Kardeş Şehir Anlaşması"nı imzaladı. (HABER MERKEZİ)