Edirne Emniyeti'nde neler oluyor?

Edirne Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis müdürü Z.A.'nın uyuşturucu şebekesiyle ilişkisi saptandıktan sonra tutuklanmayıp ev hapsine alınmasında İçişleri Bakanlığının müdahalesi olduğu iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nın uyuşturucu ticareti yapan bir şebekeye yönelik operasyonu, Edirne Emniyet Müdürlüğü içinde bir polis memurunun ev hapsi ile sonuçlandı. Yunanistan'dan gelen bir kamyonda 13 kilo esrar bulunması üzerine genişletilen soruşturma sonucunda, Edirne Emniyeti bünyesinde Uyuşturucu Suçlarıyla Mücadele Şubesi, KOM ve Terörle Mücadele Şubesi'nin yanı sıra Emniyet Kantini'nden de sorumlu olan polis müdürü Z.A.'nın şebekeyle bağlantıları tespit edildi.

T24 yazarı Tolga Şardan, "Edirne'de neler oluyor: Uyuşturucu şebekesiyle bağı olan polis müdürü; sessiz sedasız emekli olan jandarma komutanı!" başlıklı yazısında Z.A.'nın tutuklanmaması için İçişleri Bakanlığı'nın olaya müdahil olduğunu ileri sürdü. Uyuşturucu şebekesi ile ilişkileri saptanan Z.A.'nın görevden el çektirilmesi gerekirken idari izinli sayıldığına ve sadece sorumlu olduğu şubelerin değiştirildiğine dikkat çeken Şardan, Edirne Emniyeti'ndeki diğer gelişmeleri de şöyle aktardı: 

"Madalyonun diğer yönü aslına bakarsanız daha vahim. Sırayla gidelim:

Şüpheli polis müdürü Z.A., Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar'ın Temmuz 2021'de kente emniyet müdürü olarak atanmasından sonra geldi. Alçalar ile Z.A., İstanbul Adile Sadullah Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu'nda birlikte görev yaptı. Yardımcısıydı. Yani, Alçalar'ın 'tanıdığı' polis müdürü olarak kendi referansıyla özel tayin edildi!

Alçalar ise meslek yaşamının neredeyse tamamını İstanbul'da geçirmiş bir polis müdürü. 1990'da Polis Akademisi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Emniyeti'nde görev aldı. İtalya'da üç yıllık büyükelçilik güvenlik amirliğinin ardından dönüş yine İstanbul. Sonrasında teşkilat içinde en kısa Doğu görevi için iki yıllığına Şemdinli'ye gidiş. Dönüş bir kez daha İstanbul! İstanbul ve Şemdinli dışında ülke coğrafyasında hiçbir yer de görevi yok. İstanbul'u seven bir polis müdürü. En üst rütbedeki saha görevi de yine İstanbul'daki polis okulu. Edirne'deki olayın ortaya çıkması sonrasında emniyet kulislerinde yaptığım araştırmaya göre, Alçalar'ın hiç il emniyet müdürlüğü görevi tecrübesi olmaksızın Edirne gibi çok önemli bir kente atanmasının arkasındaki isim Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı Fenni Gürsel. Gürsel de İçişleri Bakanı Soylu'nun emniyetteki A Takımı'ndan. Dolayısıyla ilginç bir atama zinciri gerçekleşmiş Edirne'ye!

Hakkında ev hapsi kararı verilen polis müdürü Z.A.'nın içinde bulunduğu konumu 'suçların kişiselliği' içinde değerlendirmek elbette mümkün. Ancak, şüpheli polis müdürü, hakkındaki iddialara konu olan suçu işlemek için kime güveniyor? Bu pervasızlık nereden / kimden destek buluyor? Üst düzey polis müdürü olarak görev ve yetkilerini kullanmakta astlarına örnek olması gerekirken, böylesi bir suça karışmasını 'suçun kişiselliği' ile açıklamak yeterli mi?

Diyelim ki; polis müdürü bir gaflete kurban gitti. Peki; söz konusu polis müdürünü denetlemekten ilk derecede sorumlu Edirne Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar'ın denetleme ve yönetme kusuru yok mu? Alçalar'ı kim denetleyecek? Kentin Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık! Kendi sorumlu olduğu kentte yaşanan bu olaydan herhangi bir rahatsızlık duydu mu acaba Vali Bey? Yoksa haberdar değil miydi? Kırbıyık'ın aynı zamanda 2020 – 2022 arasında Süleyman Soylu'nun bakanlık merkezinde İller İdaresi Genel Müdürü olduğunu hatırlatayım.

Yetmedi; böylesi bir tablonun yaratılmasında dolaylı payı bulunanlar ne olacak? Alçalar'a kefil olan Teftiş Kurulu Başkanı Fenni Gürsel, atamalara imza koyan, teşkilat içinde 'düşük profilli' ve 'sessiz' olmakla eleştirilen, amirallerin Montrö bildirisine karşılık kurumsal sosyal medya hesabından 'edepsizlik' nitelemesiyle yapılan sosyal paylaşıma onay veren Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, personelciler ve İçişleri Bakanı Soylu. Ayrıca emniyet teşkilatının yaşadığı erozyona karşı sessiz kalanlar?" (HABER MERKEZİ)