Düzova'da 6 gündür elektrik yok, muhtar istifa etti: Cehennem sıcağında elektriksiz, susuz kaldık

Diyarbakır'ın Düzova Mahallesi 6 gündür elektriksiz. Elektrik kesintisi nedeniyle suların da kesildiği mahallede muhtar Necat Ertem, istifa etti. Ertem, "Cehennem sıcağında susuz bırakıldık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan yaklaşık 140 haneli Düzova Mahallesi’nin elektriği, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından “sondaj borçları” gerekçe gösterilerek, 11 Ağustos’ta kesildi. Köyde 20 hanenin ekonomik nedenlerden dolayı ödeyemediği elektrik borcuyla gerekçe gösterilerek tüm köy 6 gündür elektriksiz bırakıldı. Geçimini hayvancılık yaparak sağlayan köylüler zorluklarla karşı karşıya kaldı.

MUHTAR İSTİFA ETTİ: DİYALİZ HASTALARI VAR

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, mahallenin muhtarı Necat Ertem duruma tepki göstererek, istifa etti. Çınar Kaymakamlığı’na giderek, istifa dilekçesini veren Ertem, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Mahallede yaklaşık 800 nüfus yaşamaktadır. Mahallemizde kurulu yaklaşık 20 adet sondaj kuyusu vardır. Sondaj kuyusu sahiplerinden birkaç tanesi DEDAŞ'a olan elektrik borcunu yatırmadıkları için DEDAŞ Kurumu ile aralarında sorunlar vardır. Bu sorunların giderilmesi için tüm uğraşlara rağmen DEDAŞ Kurumu bazı devlet kurumlarının gücünü arkasına aldığı için hiçbir şekilde uzlaşmaya gelmemekte ve sürekli olarak sorunlar yaratmaktadır. Mahallede birçok diyaliz ve makineye bağlı hasta var. Elektrik kesintisi yapıldığı için bu hastaların hayatı tehlikeye sokulmuş durumda, hiçbir devlet kurumu sorunu sahiplenmedi. Sürekli olarak DEDAŞ kurumunun yanında yer alarak mahallenin mağduriyetinin giderilmesi için adım atmadı… Usulsüz kesilen mahalle elektriği nedeniyle susuz kalan mahalle sakinlerine karşı sorumluluğumu yerine getiremediğim için muhtarlık makamında oturmanın bir manası yoktur.”

SULAR DA KESİLDİ

Amida Haber'de yer alan habere göre, elektrik kesintisi nedeniyle köyde sular da kesildi. Su kesintisinden dolayı köyde temizlik, yemek, çocuk bakımı, hayvanların su ihtiyacı gibi günlük rutinler de yapılamaz duruma geldi. Köylüler, içme suyu ihtiyacını karşılamak için, çevre köylerden traktörlerle su taşıyor.

‘CEHENNEM SICAĞINDA SUSUZ BIRAKILDIK'

Muhtar Necati Ertem, “Köyde 120 evin aboneliği var, 20 ev Tapu Müdürlüğü’ne ücret ödemesine, gerekli işlemleri yapmasına rağmen tapu alamıyor. Bu nedenle abonelik yapılmadı. Bu zulüm yeter. Cehennem sıcağında elektriksiz, susuz bırakıldık. 2023 yılında DEDAŞ devletin gücünü arkasına alarak mahallemizi bir yudum su ile terbiye etmektedir” dedi.

SOLUNUM CİHAZINI KULLANAMIYOR

Mahallede yaşayan kadınlar ise bu durumdan en çok mağdur olanlar. Kayınvalidesinin solunum cihazı kullandığını ve elektriğin kesilmesi ardından zorlandıklarını anlatan Meryem Ertem “Kaynanam yaşlı bir sürü hastalığı var. Hiçbir şey yapamıyoruz” dedi. 

Ayşe Kanat “Elektriğimizi kesip gitmişler. Dolaplarımızda hiçbir şey yok. Yukarıdaki köyden su getirdik, kıyafetleri elimle yıkadım” diye konuştu. Şirin Kanat da, “Elektrik yok, şarj yok, iletişim yok zaten zorlu şartlar altında yaşıyoruz. Şimdi hayatımızı cehenneme çevirmişler” ifadelerini kullandı. 

‘ÇOCUĞUM OKSİJEN TÜPÜYLE YAŞIYOR’

DEDAŞ’a tek kuruş borcu olmayan ve mahallenin elektrikleri kesildiği için mağdur edilen Ahmet Kanat ise “Aboneliğim var. Bir kuruş bile borcum yok. 20 sondaj için 140 tane ev mağdur edilmiş. Buna hakları yok buradan gideceğiz, elektriksiz, susuz burada ne yapacağım. Bir çocuğum engelli, oksijen tüpüyle yaşıyor. Tek geçim kaynağımız hayvancılık. DİSKİ’yi aradım su istedim, getirdikleri su kokuyor ne hayvanlar içebiliyor ne biz içebiliyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.

Sular kesildiğinden beri 5 tane hayvanının öldüğünü söyleyen Nezir Kanat, “150 hayvanım var. Başka köyden her gün su getiremiyoruz. 140 kişiye yetecek kadar su da getirme imkânımız da yok zaten” dedi.

‘KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN OĞLUMU DÖVDÜLER’

Vali, kaymakam ve DEDAŞ’ın birbirlerini koruduklarını söyleyen Sabiha Kanat, kesintilere tepki gösterdiği için oğlunun darp edildiğini belirtti. Kanat, “DEDAŞ ve devlet arkadaş olmuş, bizi perişan etmişler. Çocuklarımız elektrik kesintisine karşı çıktılar, onları dövdüler, oğlumun çenesini kırdılar. Çocuğumun vücudunda morluklar var. Dün 13 tane direği söküp götürdüler. Maden bizi vatandaş olarak görmüyorlar, bizi başka yere götürsünler” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)