Dünyanın en yaşlı insanı 119 yaşında: Kendi rekorunu kırmak istiyor

Dünyanın en yaşlı insanı olan Kane Tanaka, 119'uncu doğum gününü kutladı. Ailesi, Tanaka'nın rekorunu bir yıl daha uzatarak 120'inci yaşına girmeyi istediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en yaşlı insanı olan Kane Tanaka, 119'uncu yaş gününü Japonya'da bir bakım evinde kutladı. Tanaka, rekorunu bir yıl daha uzatmaya kararlı olduğunu söyledi.

Japonya medyasındaki haberlere göre, gazlı içeceklere ve çikolataya zaafı olduğu belirtilen Tanaka, 119'uncu yaşını ülkenin güneybatısındaki Fukuoka bölgesinde yaşadığı bakım evinin çalışanlarıyla kutladı. Tanaka'nın kutlamada en sevdiği içecek olan bir kutu Coca Cola içtiği ve barış işareti yaparak poz verdiği belirtildi.

Japon medyası, korona virüsü kısıtlamaları nedeniyle Tanaka'nın aile üyeleriyle sınırlı temasının olduğu, bakım evi çalışanlarıyla el işaretleriyle anlaştığını ve yapboz gibi oyunlara merakı olduğunu yazdı.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı, Tanaka'yı 116 yaşında olduğu Mart 2019'da dünyanın en yaşlı insanı olarak tanımıştı. Tanaka, Eylül 2020'de de, 117 yıl 261 günle, Japonya'da tarihte bilinen en yaşlı kişi rekorunu kırmıştı.

1903 yılında doğan ve yedi kardeşi olan Tanaka, beş Japon imparatoru gördü. 19 yaşında evlendi, eşi ve en büyük oğlunun 1937 yılında Çin'le çıkan savaşa gitmesi sonrasında ailesinin noodle dükkanının işletmesine yardım etti.  

Kyodo ajansına konuşan ailesi, Tanaka'nın 120'inci yaşına girmeyi istediğini söyledi. 62 yaşındaki torunu Eiji, "Umarım sağlıklı kalır ve daha da yaşlandıkça her gün eğlenir" dedi.

GENÇ NÜFUS AZALIYOR, YAŞAM BEKLENTİSİ GİDEREK ARTIYOR

Japonya'da 100 yaşın üzerinde yaşayan kişi sayısı son yıllarda giderek artıyor. Ülkede 20 Eylül'de kutlanan Yaşlılara Saygı Günü öncesinde açıklanan son rapora göre, 100 yaş ve üzerinde bir önceki yıla göre 6 bin 60 kişi artışla, 86 bin 510 kişi bulunuyor. Ülkede 100 yaşındaki kişilerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. 100 yaşını geçen erkek sayısı, 10 binin biraz üzerinde. İstatistiklere göre, Japonya'da 1963 yılında 100 yaşın üzerinde sadece 153 kişi vardı. Bu sayı, 1998'de 10 binin üzerine çıktı.

Dünyanın en hızlı yaşlanan nüfuslarından birine sahip olan ülkede, yaşam beklentisi de rekor seviyeye yükseldi. Buna göre, Japonya'da kadınlar için yaşam beklentisi 87.74, erkekler için de 81.64.

Bununla birlikte, ülkenin düşük doğum oranlarını artırma girişimlerine rağmen genç insan sayısı giderek azalıyor. Hükümeti verilerine göre, bu sene yeni yılda 20 yaşına girmiş olan kişi sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla 40 bin azalarak 1.2 milyon oldu. Bu, istatistik tutulmaya başlanan 1968 yılından beri en düşük sayı. NHK kanalı, ülkede son 12 yıldır 20 yaşında olanların sayısının nüfusunun yüzde 1'inden az olduğunu duyurdu. (DIŞ HABERLER)