'Dünyanın en çok fotoğrafı çekilen kadını': Prenses Diana kimdir?

'Dünyanın en çok fotoğrafı çekilen kadını' olarak anılan Diana Frances Spencer, 1997'de bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'te 31 Ağustos 1997'de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Galler Prensesi Diana, bir zamanlar "dünyanın en çok fotoğrafı çekilen kadını" olarak anılıyordu.

Diana Frances Spencer, 1 Temmuz 1961'de İngiltere Norfolk'taki Sandringham yakınlarında doğdu. İngiltere'de soylu sınıfın bir üyesi olarak dünyaya geldi, Althorp Vikont'unun en küçük kızıydı. Diana ilk olarak bir kolejde eğitim aldı. Ardından 1974'ten itibaren Kent bölgesinde yatılı okulda okudu. 1977'te burayı terk ederek İsviçre'de bir okula kaydoldu, ertesi yılın Paskalya ayında da burayı bıraktı.

'YÜZ YILIN DÜĞÜNÜ' İLE 1981'DE PRENS CHARLES İLE EVLENDİ

Okul sonrası Londra'da dadılık yaptı. Bir anaokulunda asistanlıkla devam etti. 24 Şubat 1981'de Prens Charles ve Lady Diana Spencer, Buckingham Sarayı'nda nişanlandıklarını resmen açıkladı.

Diana ile Prens Charles, 29 Temmuz 1981'de "Yüz yılın düğünü" olarak adlandırılan bir törenle Londra'daki St. Paul Katedrali'nde evlendi. Evliliklerinin ilk yılında, 21 Haziran 1982'de oğlu Prens William dünyaya geldi. 1984'ün 15 Eylül'ünde, William'ın kardeşi Prens Harry doğdu. 

1980'lerin sonundan itibaren Prens Charles ile ayrı yaşamlar sürmeleri ile Diana, daha çok göz önünde olmaya başladı. Yardım kuruluşlarına ilgisi ve desteği de gittikçe görünür olmuştu.
HIV pozitif hastalarının durumunu yansıtmak adına önemli bir rol üstlenmişti.

Ayrı geçen yılların ardından, Diana ile Charles 28 Ağustos 1996'da resmen boşandı. Boşanmanın öncesinde Prens Charles'ın ismi, sık sık Camilla Rosemary ile anılıyordu. 

ÖLÜMÜ VE PAPARAZZİLERİN ROLÜ

Prenses Diana, 31 Ağustos 1997'de Paris'te erkek arkadaşı Dodi Fayed ile bulunduğu arabada bir tünelde trafik kazasında hayatını kaybetti. Prens Harry o sırada 12 yaşındaydı. Sürücü Henri Paul, alkollüydü ve arabayı motosikletli paparazziler takip ediyordu. Daha sonra yapılan bir soruşturma, Diana'nın sürücünün ve paparazzilerin "ağır ihmali" nedeniyle öldüğü sonucuna vardı.

Kraliçe Elizabeth’in başsağlığı dilemek için geç kalması ve haberi duyduktan sonra İskoçya'daki tatilini yarıda kesmemesi kamuoyunda eleştirilere neden olmuştu. 

Londra'da Westminster Abbey'de bir milyondan fazla kişi cenaze kortejine katıldı. 2017'de yayınlanan BBC belgeselinde Prens Harry, annesinin ölümü ve paparazzilerin rolü hakkında şöyle konuşmuştu: "Bence anlaşılması en zor şeylerden biri, onu tünele kadar kovalayanların, onun arabanın arka koltuğunda ölürkenki fotoğraflarını çekenlerle aynı kişiler olması."