Dünyaca ünlü orkestra şefinden çağrı: Rusya halkına ve kültürüne cadı avına izin verilmemeli

Berlin'de düzenlenen Ukrayna halkıyla dayanışma konserinde sahne alan dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim, "Rus kültürü Rus siyasetiyle bir tutulmamalı, cadı avına karşı çıkılmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna krizi nedeniyle Rus müzisyenleri hedef alan Batı ülkelerine "cadı avı" uyarısı yapıldı. Arjantin doğumlu İsrailli piyanist ve orkestra şefi Daniel Barenboim dün Almanya'nın başkenti Berlin'de Ukrayna halkıyla dayanışma konserine katıldı. Barenboim, sahnede yaptığı konuşmada Rusya halkına dönük ayrımcı kararların uygulanmasına tepki gösterdi.

Berlin Devlet Operası'nda düzenlenen "Barış İçin Konser" temalı etkinliğe, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un yanı sıra Savunma Bakanı Christine Lambrech'in de aralarında bulunduğu birçok hükümet yetkilisi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve insan hakları aktivistleri katıldı. Etkinlikte, Ukrayna'da hayatını kaybedenler adına bir dakikalık saygı duruşu düzenlenmesinin ardından Ukrayna'nın milli marşı çalındı. Etkinlikte elde edilen gelirin tamamının Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı İnsani Yardım Fonu'na sağlandığı aktarıldı.

'RUS KÜLTÜRÜ İLE SİYASETİNİ BİR TUTMAMALIYIZ'

Etkinlikte sahne alan orkestra şefi ve piyanist Daniel Barenboim, yaptığı konuşmada Batı ülkelerini Rusya halkını hedef alan kararları nedeniyle eleştirdi. Konuşmasına, Ukraynalı büyükbabasının II. Dünya Savaşı dönemi yaşadığı zorlukları anlatarak başlayan 79 yaşındaki Barenboim, "Bu bölge çok fazla acı gördü. Böyle bir çatışmanın Avrupa'da yeniden patlak vereceğini çoğumuz asla hayal etmemişti" dedi.

Barenboim, konuşmasının devamında "Rus kültürü ile siyasetini birbirine karıştırmamak ve Rus halkı hakkında genelleme yapmamak" gerektiğini belirtti. "Tüm Rusları 'şüpheli' ilan etme tuzağına düşülmemesi gerektiğini" söyleyen Baerbon, "Rus kültürü Rus siyasetiyle bir tutulmamalı. Rus siyaseti yüksek sesle ve açıkça kınanmalı ve Rus halkı ise bu tutumdan uzak tutulmalı. Rus halkına ve kültürüne karşı cadı avına izin verilmemeli" dedi.

'RUS SANATÇILAR BATI ÜLKELERİNDEN MEN EDİLMEMELİ'

Söz konusu "cadı avı"nın kendisinde çok kötü çağrışımlar yaptığını dile getiren orkestra şefi, "Rus sanatçıların Batı ülkelerinden men edilmesinin iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bu sanatçıların çoğunluğu, Putin'le hiçbir ilgisi olmayan ve hatta onun hakkında pek de iyi düşünmeyen insanlar. Ancak Putin'i destekleyen sanatçıların neden aramızda olmalarına izin verilmediğini de anlıyorum" dedi. Barenboim, çatışan taraflara da "Konuşun, ateş etmeyin, diplomasi sorunu çözmek için tek yol" çağrısı yaptı. 

BELARUSLU YAZAR: UKRAYNA HALKININ YANINDAYIZ

Berlin'de dün düzenlenen Uluslararası Edebiyat Festivali'nde ise Ukrayna'ya saldırıların sona ermesi için çağrılar yapıldı. Ukrayna, Belarus ve Polonya'dan yazarların da katıldığı etkinlikte Belaruslu yazar ve Nobel Edebiyat ödüllü Svetlana Aleksiyeviç yaptığı konuşmada, Belarusluların çoğunun Ukrayna'yı desteklediğini söyledi.

Aleksiyeviç, "Ukraynalı kardeşlerim bilmelisiniz ki, size ateş eden Belaruslular değil, Putin'dir. Belarusluların çoğu iyinin tarafında" diye konuştu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de etkinliğe video-konferans yöntemiyle katıldı. Zelenskiy, Avrupa halkını Ukrayna'ya dönük saldırılara sessiz kalmama çağrısında bulundu.

RUS MÜZİSYENLERİN ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Rus orkestra şefi Valery Gergiev, Ukrayna'ya saldırıyı kınamaması nedeniyle birçok ülkede yürüttüğü müzik faaliyetlerinden men edilmiş, Münih Filarmoni Orkestrası şefliği görevine de son verilmişti. Rus müzisyen Anna Netrebko da New York'ta bulunan Metropolitan Opera'daki etkinliklerden uzaklaştırılmıştı. İngiliz Kraliyet Opera Binası ve Madrid Kraliyet Tiyatrosu'nda Bolşoy Balesi'nin mayıs ayında yapacağı "La Bayadere" performansları da iptal edilmişti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler rusya ukrayna almanya