Noviçok'u üreten bilim insanı Navalni'den özür diledi

Sovyetler Birliği döneminde Noviçok adlı kimyasal zehir üreten programda görev yapmış Rus bilim insanı Vil Mirzayanov, bu maddeyle zehirlendiği öne sürülen Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'den özür diledi. Mirzayanov, "Bu işte yer aldığım ve [Navalni'nin] zehirlendiği maddeyi geliştirdiğim için özür dilerim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Noviçok isimli sinir gazını üreten ekipte yer alan Rus bilim insanı Vil Mirzayanov, bu maddeyle zehirlendiği iddia edilen muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'den özür diledi. Noviçok kimyasal zehrini üreten Sovyetler Birliği programında görev yapan Mirzayanov, Almanya'da tedavi gören Navalni'nin 'sabırlı olması gerektiğini ve sonunda iyileşeceğini' dile getirdi.

Şu anda ABD'de yaşayan ve 1990'ların başında Noviçok'un üretimiyle ilgili ilk makaleleri yazan bilim insanı, "Bu suç işinde yer aldığım için ve [Navalni'nin] zehirlendiği maddeyi geliştirdiğim için özür dilerim" dedi. İyileşme sürecinin 'neredeyse bir yıl sürebileceğini' aktaran Mirzayanov, Navalni'nin 'zehri büyük olasılıkla ağızdan aldığını' dile getirdi.

'SIRADAN BİR KİMYAGER, YALAN SÖYLÜYOR'

Noviçok'un üretildiği programda yer aldığını söyleyen başka bir bilim insanı ise Mirzayanov'un ifadelerini yalanladı. Mirzayanov'un kimyasal maddenin üretim sürecinde yer almadığını ve 'sıradan bir kimyager' olduğunu öne süren Leonid Rink, RIA ajansına konuştu. Mirzayanov'un 'Noviçok'un yaratılışıyla hiçbir ilgisi olmadığını' dile getiren Rink, 'biyolojik etkilerini bilemeyeceğini' de sözlerine ekledi. Rink, "Eğer Noviçok kullanılmış olsaydı Navalni hayatta kalamazdı" dedi.

Navalni konusunda kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Moskova, Navalni'nin Rus istihbaratı tarafından zehirlendiği iddiası hakkında yeterli kanıt bulunmadığını ve suçlamaların siyasi olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

İddia: Navalni otelde su ile zehirlendiİddia: Navalni otelde su ile zehirlendi