Reuters: AB'nin Belarus yaptırımları Kıbrıs'ın Türkiye şantajına takıldı

Reuters ajansı, Avrupa Birliği'nin Belarus yaptırımlarının hayata geçmesinin Türkiye ile kriz yüzünden Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından engellendiğini öne sürdü. İddiaya göre Kıbrıs, Türkiye için haziranda önerdiği yaptırımların kabul görmemesi nedeniyle Belarus kararının hayata geçirilmesini geciktiriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'yle Doğu Akdeniz'de gerilim yaşayan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus'a karşı devreye sokmak istediği yaptırımları kasıtlı olarak geciktirdiği öne sürüldü. Reuters ajansına konuşan dört AB diplomatı, Kıbrıs'ın Türkiye'ye karşı benzer yaptırımların devreye sokulmasını istediğini ve bu talebin kabul görmemesi nedeniyle Belarus kararının hayata geçmesini engellediğini söyledi. Kıbrıs ise iddiayı reddetti.

'KAPASİTEMİZ HIZLI DEĞERLENDİRMEYE YETMİYOR' BAHANESİ

Reuters ajansının haberine göre Kıbrıs Cumhuriyeti, Belarus için devreye sokulacak seyahat yasaklarını ve mal varlığı dondurma kararlarını incelemek için zaman istedi. Kıbrıslı bir diplomatik kaynak 'AB'nin en küçük devleti olarak bu kararları hızla inceleme kapasitesine sahip olmadıklarını' savunurken, Reuters ajansı bu tavrın diğer 26 AB üyesinde 'Türkiye'ye benzer yaptırımların dayatılması için zorlama' olarak algılandığını yazdı.

'ÇOK BÜYÜK BİR ÖFKE VAR'

Reuters'a konuşan bir diplomat Kıbrıs'a karşı bu nedenle 'çok büyük bir öfke' olduğunu söyledi. Bir diğer diplomat ise Kıbrıs'ın 'çaresiz' kaldığını ve kötü niyetli olmadığını savundu.

CARL BILDT: ŞANTAJ KABUL EDİLEMEZ

İsveç'in eski dışişleri bakanı ve Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin eş başkanı Carl Bildt ise Bloomberg ajansında yayımlanan benzer bir haberi paylaşıp, "Kıbrıs'ın, Belarus'taki şahıslara dair AB'de alınan yaptırım kararı konusunda şantaja başvurması ve bunu engellemesi çok ciddi bir durum. Bunun uzun süre unutulmayacağından ve sonuçları olacağından eminim" dedi.

AB'nin bir yaptırım kararı alabilmesi için 27 üyenin oy birliğiyle onayı gerekiyor. AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Belarus'ta 9 Ağustos'ta düzenlenen tartışmalı seçimlerin ardından bir dizi üst düzey yetkiliye yaptırım dayatılması konusunda uzlaşmıştı.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin haziran ayında bazı Türk şirketlerine ve şahıslara yaptırım uygulanması konusundaki talebiyse Almanya dahil, bir dizi AB üyesinden kabul görmemişti. (DIŞ HABERLER)