ABD Kasım’da aşı dağıtmaya hazırlanıyor

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), eyaletlere ekim ayı sonuna kadar korona virüsü aşısı dağıtımına hazırlanmalarını söyledi. Aşıların ilk etapta yüksek risk grubundaki kişilere limitli olarak dağıtılması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü vakalarının dünyada en çok görüldüğü ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’nde Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi’ne bağlı çalışan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), eyaletlerdeki halk sağlığı yetkililerinden potansiyel bir korona virüsü aşısını ekim ayı sonlarında yüksek riskli gruplara dağıtılması için hazırlanmalarını istedi.

DAĞITIM MERKEZLERİ 1 KASIM’A KADAR FAALİYETE GEÇECEK

190 bine yakın kişinin öldüğü Amerika’da Başkan Donald Trump’ın aşı çalışmaları için ciddi bir kaynak ayırması ve Kasım ayında Başkanlık Seçimleri’nin yapılacak olması nedeniyle bulunacak aşının zamanlaması siyasi bir önem de kazanmış durumda. CDC sözcüsü Reuters’a yaptığı açıklamada, “CDC eyaletlere, ekim ve kasım aylarında sınırlı miktarda aşı bulundurmak da dahil olmak üzere aşı dağıtımı için belirli planlar sundu” dedi. New York Times Gazetesi de daha önce CDC'nin 50 eyalette ve beş büyük şehirdeki yetkililerle planlama bilgileri için temasa geçtiğini duyurmuştu. CDC Direktörü Robert Redfield da, eyalet valilerinden aşı dağıtımı için geçtiğimiz ay Sağlık Bakanlığı ile sözleşme imzalayan McKesson şirketinin aşı dağıtım merkezleri inşa etme taleplerini hızlandırmalarını ve 1 Kasım’a kadar tam olarak faaliyete geçmelerini sağlamalarını istedi.

‘HASTA SAYISI KLİNİK VERİ SAĞLAMAYA YETERLİ’

Aşıların öncelikle sağlık çalışanları, ulusal güvenlik personelleri, huzurevi sakinleri gibi yüksek riskli gruplara ücretsiz olarak sunulacağı belirtilirken aşıların güvenilir olup olmayacağı ise tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Anthony Fauci ise, Çarşamba günü MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, hasta sayısının yüksek olmasının devam etmekte olan aşı denemeleri için Kasım veya Aralık ayına kadar yeterli klinik verileri sağlayabileceğini ve bulunan aşılardan birinin güvenli ve etkili olduğunun bilinebileceğini söyledi.

Ağustos ayında Rusya da korona virüsüne karşı etkili olacak bir aşı geliştirdiklerini duyurmuş, aşının güvenilirliği ise tartışma konusu olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ABD aşı cdc