Doğu Akdeniz’de 'tatbikat çekişmesi'

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi tırmanırken, tatbikatlara Kıbrıs Cumhuriyeti ve Fransa'nın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri de katılıyor. Kıbrıs açıklarında düzenlenecek tatbikat için Fransa’ya ait iki Rafael tipi savaş uçağının ve Yunanistan’a ait iki F-16 savaş uçağının konuşlandırıldığı aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atina ve Ankara'dan gelen tatbikat açıklamalarıyla Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanıyor. Yunanistan’ın Navtex ilanıyla Doğu Akdeniz’de başlatılan tatbikatlara Fransa ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de katılıyor. Rodos, Karpaz ve Meis açıklarında başlayan tatbikatların fotoğraflarını Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, yerel ve yabancı medya kuruluşları ile paylaşıyor.

Meis adası açıklarındaki tatbikatın yanı sıra yarın itibari ile Kıbrıs civarında bir başka hava tatbikatı gerçekleştirilecek. 26 Ağustos’ta başlayıp 28 Ağustos’ta sona erecek tatbikata Kıbrıs, Fransa ve Yunanistan katılacak. Tatbikatın ana üssü Baf’ta bulunan Andreas Papandreou Askeri Havalimanı olacak.

Kıbrıs’ın batı sahillerinde düzenlenecek tatbikat için Baf’a Fransa’ya ait iki Rafael tipi savaş uçağı ve Yunanistan’a ait iki F-16 savaş uçağı konuşlandı. Tatbikata ayrıca Fransız Lafayette fırkateyni de gönderilecek. Söz konusu gemi son günlerde Kıbrıs açıklarına demirlemiş durumda.

Söz konusu gelişmelere ve tatbikatlara paralel olarak Kıbrıs’ta yayın yapan Kathimerini gazetesi önceki saatlerde adanın güneyindeki askeri havalimanları ve deniz limanlarının genişletileceği ve Fransa’nın kullanımına sunulacağı bilgisini paylaştı.