Trump: Snowden'ı affedebilirim

3 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat rakibi Joe Biden'ın gerisinde görünen ABD Başkanı Donald Trump'tan beklenmedik bir açıklama geldi. Trump, ABD'nin yasadışı dinlemelerini ifşa eden ve geçmişte idam edilmesi çağrısı yaptığı Edward Snowden için bir af çıkarmayı gözden geçireceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yasadışı dinlemelerini ifşa eden Edward Snowden'ı affedebileceğini söyledi. Trump, olası bir af hakkında "Bunu incelemeye başlayacağım" ifadelerini kullandı.

Eski istihbarat çalışanı Edward Snowden 2013 yılında, NSA'in başta uluslararası dinlemeleri olmak üzere bazı faaliyetlerine ilişkin belgeleri sızdırmıştı. Snowden'ın ifşaatları Amerikan istihbaratını zora sokarken, casuslukla suçlanan eski NSA çalışanı Rusya'ya iltica etmişti.

2013'TE İDAM ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Trump'ın kendisi ise bu tarihte yaptığı bir paylaşımda, Snowden ile selefi Barack Obama arasında bir ilişki kurarak şu ifadeleri kullanmıştı: "Obama'nın sağlık yasası bir felaket ve Snowden, idam edilmesi gereken bir casus. Fakat eğer Obama'nın kayıtlarını ifşa ederse, büyük bir taraftarı haline gelebilirim."

'ADİL DAVRANILMADIĞINI DÜŞÜNEN ÇOK İNSAN VAR'

ABD Başkanı'nın Snowden konusundaki u-dönüşü ise seçim anketlerinde geriden gittiği bir dönemde geldi. Trump önce New York Post gazetesiyle geçen hafta yaptığı söyleşide, Snowden için "Ona adil davranılmadığını düşünen çok insan var" dedi. Dün Bedminster'da düzenlediği basın toplantısındaysa, bu sözlerine istinaden Snowden için bir af düşünüp düşünmediği soruldu. Trump, "Bunu incelemeye başlayacağım" dedi. ABD'de Snowden hakkındaki görüşlerin bölünmüş olduğunu söyleyen Trump, "Birçok kişi ona bir şekilde farklı davranılmış olması gerektiğini düşünüyor. Ve birçokları da çok kötü şeyler yaptığına inanıyor" ifadelerini kullandı.

SNOWDEN'IN AVUKATI: SADECE AF YETERLİ OLMAZ

Snowden'ın avukatı Anatoly Kucherena ise müvekkilinin sadece affedilmesinin yeterli olmadığını, hakkındaki tüm olası suçlamaların düşürülmesi gerektiğini söyledi. Rus ajansı RIA'ya konuşan Kucherena, "Sadece Amerikan vatandaşlarının değil, tüm insanlığın çıkarına davrandı" dedi.

ABD Adalet Bakanlığı, 2013'ten bu yana hakkında casusluk suçlaması bulunan Snowden'ın iade edilmesini ve ülkede yargılanmasını talep ediyor. Diğer yandan, Snowden'ın, ABD'nin hem ülke içinde hem dışında yürüttüğü yasadışı dijital casusluk faaliyetlerin kapsamını ifşa etmesi birçok kesimden övgü almıştı. (DIŞ HABERLER)