Belarus sandık başında, muhalefet umutlu: Çoğunluk biziz

Belarus halkı, ülkeyi 26 yıldır yöneten Alexander Lukaşenko'ya karşı artan tepkinin gölgesinde sandık başına gidiyor. Lukaşenko'nun 'bedeli ne olursa olsun' seçimi kazanmak istediği ama muhalif eşi tutuklanınca aday olan Svetlana Tikhanouskaya'nın sonucu zorlayabileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1994 yılından bu yana Alexander Lukaşenko'nun tek adam yönetimi altında bulunan Belarus, bugün başkanlık seçimleri için sandık başında. Batı dünyasında 'Avrupa'nın son diktatörü' olarak anılan 65 yaşındaki Lukaşenko, bu kez sürpriz bir adayın meydan okumasıyla karşı karşıya.

EŞİ TUTUKLANINCA ADAY OLDU

Lukaşenko'nun bugünkü seçimleri de kazanarak altıncı kez devlet başkanlığı yapmasına neredeyse kesin gözüyle bakılsa da, eski bir İngilizce öğretmeni olan Svetlana Tikhanouskaya'nın Lukaşenko'yu zorlayabileceği de belirtiliyor. Tikhanouskaya, muhalif bir blog yazarı olan ve seçimlerde aday olmayı planlayan eşinin tutuklanması sonrası adaylığını koymuştu.

Svetlana Tikhanouskaya.

Tikhanouskaya'nın mitinglerinde, Sovyetler Birliği'nin çöktüğü 1991'den bu yana ülkede düzenlenen gösterilerdeki en geniş katılıma ulaşıldığı yorumları yapılıyor. Kadın adayın geçtiğimiz ay başkent Minsk'teki bir mitingine tüm baskıya rağmen 63 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.

MUHALİF ADAY GECEYİ EVİNDE GEÇİREMEDİ

İnsan hakları kuruluşlarına göre, Lukaşenko'nın 25 yılı aşkın süredir devam eden yönetimine karşı protestolara dönüşen bu mitinglerde şu ana dek 1300'den fazla kişi gözaltına alındı. Tikhanovskaya'nın kendisi de, kampanya ekibinin bazı üst düzey üyelerinin dün gözaltına alınması sonrası seçimden bir önceki gece saklanmak zorunda kaldı. Basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Tikhanovskaya yalnız olmamak için geceyi başkent Minsk'te, açıklanmayan bir yerde geçirdi.

'SEÇME HAKKIMIZI HEP BİRLİKTE SAVUNALIM'

Covid-19 salgını, ekonomi ve insan hakları sicili nedeniyle tepki çeken Lukaşenko'nun siyasi kaderi açısından 'en öngörülemez seçim' olarak nitelenen oylama öncesinde, Tikhanovskaya sandıkların başıboş bırakılmaması çağrısında bulunmuştu. Tikhanovskaya, muhalefetin oy sayımına katılmasının yasak olmasına rağmen, "Çoğunluk biziz ve kent sokaklarında kan dökülmesine gerek yok. Seçme hakkımızı hep beraber savunalım" ifadelerini kullanmıştı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko.

'DÜRÜST SEÇİM İSTEMEK SUÇ MU?'

Tikhanovskaya, bir başka söyleşisinde de halka sokaklara çıkma çağrısı yapmadığını vurgulamakla beraber, "Dürüst seçimler istiyoruz, bu suç mu?" demişti.

Uzmanlar, Lukaşenko'nun iktidarını bedeli ne olursa olsun korumak istediği ve bu nedenle seçimlerin ardından ülkede karmaşa çıkabileceği yorumu yapıyor. Seçimlerde Lukaşenko ve Tihanovskaya'nın yanı sıra toplamda beş aday yarışıyor. Lukaşenko, son olarak 2015’teki cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 83.49 oy oranıyla kazanmıştı. (DIŞ HABERLER)