Cezayir'de eski başbakanlara dördüncü hapis cezası

Cezayir'de yolsuzlukla suçlanan eski başbakanlar Ahmed Uyahya ve Abdulmelik Sellal'a 10'ar yıl hapis cezası verdi. Bu kararla Uyahya ve Sellal, dördüncü kez hapis cezası aldı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir'de eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika dönemine yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmaları kapsamında tutuklu yargılanan eski başbakanlar Ahmed Uyahya ve Abdulmelik Sellal hakkında dördüncü kez hapis cezası verildi.

Başkent Cezayir'deki Sidi Muhammed Mahkemesi, kamuoyunda "Muhyiddin Tahkut yargılaması" olarak bilinen yolsuzluk davasında, eski başbakanlar Uyahya ve Sellal'ın 10'ar yıl hapsine hükmetti. Eski başbakanlar hakkındaki kararların temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

Buteflika'ya yakınlığıyla bilinen iş adamı Muhyiddin Tahkut'un "otomobil üretimi projeleri ve üniversite toplu taşıma projelerinde iktidarla ilişkilerini kullanarak haksız kazanç elde etmekle" suçlandığı söz konusu davada, iş adamının 16 yıl hapsine ve tüm varlığına el konulmasına karar verildi.

Mahkeme, aynı davadan eski sanayi bakanları Abdusselam Buşevari'ye 20, Yusuf Yusufi'ye 2, eski ulaşım bakanı Ömer Gul'e 3 yıl hapis cezası verirken, Tahkut'un ailesinden bazı kişileri ise 3 ila 8 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Daha önce de üç ayrı suçlamadan hapis cezası bulunan Uyahya ve Sellal, bu kararla birlikte dördüncü kez hapis cezası almış oldu.

Uyahya ve Sellal, Aralık 2019'da "Buteflika'nın seçim kampanyasının finansmanında yolsuzluk" yaptıkları gerekçesiyle, sırasıyla 15 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 24 Haziran'da da "kara para aklama" suçlamasıyla yargılandıkları davada 12'şer yıl hapis cezası almıştı.

Eski başbakanlar, 1 Temmuz'da da Cezayir'in en büyük iş insanları kuruluşu Cezayir İşadamları Forumu'nun başkanlığını yapan Ali Haddad'ın şirketi tarafından yapılan büyük kamu ihalelerindeki usulsüzlüklere ilişkin suçlamalardan dolayı 12'şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (CEZAYİR/AA)