Wayfair iddiaları nasıl ortaya çıktı?

Sosyal medyada yayılıp milyonlarca kişinin gerçek zannettiği komplo teorilerine bir yenisi eklendi: "Wayfair Skandalı"... ABD merkezli online mobilya mağazası Wayfair'in fahiş fiyatlı eşyaları 'çocuk kaçakçılığı' yapmak için paravan olarak kullandığı iddiası, Türkiye dahil birçok ülkede en çok konuşulan konular arasına girdi. Peki işin aslı nedir? İddia nasıl ortaya çıktı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medya üç gündür, ABD merkezli online mobilya mağazası Wayfair üzerinden 'çocuk ve insan kaçakçılığı' yapıldığı iddiasıyla çalkalanıyor. Hiçbir güvenilir haber kuruluşunun iddiaya itibar etmemesine ve FBI'ın soruşturma başlatmaya gerek görmemesine rağmen, Twitter'dan yayılan iddia Türkiye dahil birçok ülkede en çok konuşulan konular arasına girdi.

ÇIKIŞ NOKTASI REDDIT'İN 'KOMPLO' BÖLÜMÜ

Firmaya yönelik suçlama, PrincessPeach1987  mahlasını kullanan bir Reddit kullanıcısının 9 Temmuz günü bazı ürünlerin fiyatlarının niçin çok yüksek olduğunu sormasıyla ve bu pahalı tasarımların isimlerinin kaçırılan çocukların isimlerini kullandığını ima etmesiyle yayıldı.

Reddit platformunun 'komplo' bölümünde paylaşılan mesajda, "Wayfair'in WFX Utility koleksiyonu üzerinden insan kaçakçılığı yapıyor olması mümkün mü? Yoksa bunlar sadece fiyatları aşırı derecede yüksek dolaplar mı?(Dolapların isimlerine dikkat edin) eğer doğruysa midemi bulandırıyor" deniyordu. Paylaşımda, fiyatları 2 bin 699.99 ve 14 bin 499.99 dolar arasında değişen, Neriah, Yaritza, Samiyah ve Alyvia isimleri verilmiş ürünler yer alıyordu.

Bu paylaşım çok kısa süre içinde diğer sosyal medya platformlarına yayıldı, Twitter'da binlerce kullanıcı sitede satılan pahalı ürünlerin ve tasarımların isimleriyle kayıp çocuklar arasında bağlantı kurulan mesajlar paylaşmaya başladı. Benzer ürünlerin bazılarının niçin 99 dolara, bazılarının ise 9 bin 999 dolara satıldığını sorgulayan görseller ortaya saçıldı. Bazı ürünlerin stok kodlarının çocuk fotoğraflarıyla eşleştiği de iddia edildi.

İddianın, seks amaçlı insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan ve cezaevinde intihar eden Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein'in ortağı Ghislaine Maxwell'in tutuklanmasıyla eş zamanlı olarak ortaya çıkmasına dikkat çekildi. Sosyal medya, ABD'nin en bilinen online mobilya mağazalarından birinin çocuk kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla çalkalanıyordu...

PRINCESSPEACH1987: EŞİMLE GARAJA DOLAP BAKARKEN AKLIMIZA GELDİ...

İddiayı ortaya atan PrincessPeach1987 mahlaslı kullanıcı ise sosyal medyada ortaya çıkan infialin ardından Newsweek dergisine konuştu. Gerçek adını vermeyi reddeden kullanıcı, eşiyle birlikte garajlarında eşya depolamak için dolap bakarken bu pahalı ürünlere denk geldiklerini, 'insan kaçakçılığı mağdurlarına yardım eden bir kuruma destek olduklarını' ve fiyatlar nedeniyle şüphe duyunca böyle bir paylaşım yaptıklarını söyledi. PrincessPeach1987, paylaşımını 'doğrudan bir suçlama' olarak görmediğini, 'başkalarının başka ayrıntılardan haberdar olup olmadığını öğrenmek istediklerini' söyledi...

WAYFAIR: SANAYİ TİPİ DOLAPLAR, FİYATLARI NORMAL

Wayfair firmasıysa iddiayı kesin bir dille reddetti. Newsweek'e yapılan açıklamada "Bu iddiaların tabii ki bir gerçekliği yok. Söz konusu ürünler sanayi tipi dolaplar ve fiyatları olması gerektiği gibi" denildi. Firma, söz konusu ürünler için tedarikçi tarafından paylaşılan fotoğraf ve açıklamaların fiyatın neden yüksek olduğunu yeterince izah etmediğini de belirtti. Buna göre, söz konusu ürünler isimlerinin değiştirilmesi ve yüksek fiyatların sebebini anlatacak yeterlilikte fotoğraf ile açıklama eklenmesi amacıyla geçici olarak siteden kaldırıldı.

'ÇOCUK RESİMLERİ' İDDİASI NEREDEN ÇIKTI?

İddiaların yayılmasının bir sebebi de, bazı ürünlerin stok kodlarının (SKU) Rusya merkezli bir arama motorundan aratıldığında 'çocuk fotoğraflarının görüldüğünün' öne sürülmesiydi. Birçok kullanıcı, aşağıdaki paylaşımda görüldüğü üzere, kayıp çocuklarla satılan mobilyaların isimleri arasında bağlantı kuran paylaşımlarda bulundu.

Newsweek dergisi bu aramayı yaptıklarını ve böyle bir sonuçla karşılaşmadıklarını yazdı.

AMERİKAN BASINI 'KOMPLO' GÖZÜYLE BAKIYOR

Hiçbir somut kanıt bulunmamasına rağmen sosyal medyanın gündeminden düşmeye iddia, Amerikan basınında 'komplo teorisi' olarak değerlendiriliyor. NBC muhabirlerinden Ben Collins de 'Wayfair skandalı'nı Pizzagate ve QAnon iddialarına benzetirken, iddianın çıkış noktasının 'Reddit'in isim verilmeden dile getirilen paranoyaların takas edildiği bir bölümü' olduğuna dikkat çekti.

'FİYATLANDIRMA KUSURUNDAN KANIT ÇIKARMAK...'

Collins, "İkinci, daha derin ve siyaseten önemli bir Şeytani Panik döneminde yaşıyoruz. Bu sefer buna herkes katılıyor" yorumunu yaptı; "İnsanlar, mobilya sitelerindeki fiyatlandırma kusurları kadar dar ve aptalca tesadüfleri, küresel bir kabalın çocukları yediğinin ve dünyayı kontrol ettiğinin 'kanıtı' olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları da, özellikle Twitter'da paylaşılan fotoğrafların nasıl kolaylıkla manipüle edilebileceğini ve Wayfair'a ait olmayan görsellerin sahte bir şekilde paylaşılabileceğini ifşa eden videolar paylaştı. (DIŞ HABERLER)