İsrail’in Rahmet Kapısı Mescidi'ni kapatma kararına tepki: Kararı tanımıyoruz

Ortak açıklama yapan Filistinli dini kuruluşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa’daki Rahmet Kapısı Mescidi'ni kapatma kararının hukuka aykırı olduğu belirtti. Kuruluşlar kararı tanımadıklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kudüs'teki Filistinli dini kuruluşlar, İsrail'in Mescid-i Aksa’nın doğu kısmında yer alan Rahmet Kapısı Mescidi'ni kapatma kararını reddettiklerini açıkladı.

Kudüs Vakıflar, İslam Mukaddesatı ve İşleri Konseyi, Yüksek İslam Heyeti, Filistin Fetva Kurulu ve Kudüs İslami Vakıflar İdaresi ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, İsrail polisinin, Kudüs İslami Vakıflar İdaresine mahkemenin kapatma kararını tebliğ ettiği belirtilerek, "Rahmet Kapısı Mescidi, ilahi bir kararla sadece Müslümanların olan Mescid-i Aksa’nın ayrılmaz bir parçasıdır. Harem-i Şerif’in bir zerresi dahi tartışmaya, pazarlığa veya tavize açık değildir" denildi.

'MESCİD-İ AKSA, İŞGAL DEVLETİNİN MAHKEMELERİNİN ALANINA GİRMEZ'

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin, Yüksek İslam Heyeti’nin Haziran 1967'de aldığı karar uyarınca "işgal devletinin" mahkemelerini tanımadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Mübarek Mescid-i Aksa, işgal devletinin mahkemelerinin yetki çerçevesine giremeyecek kadar yüce bir makamdır, siyasi kararlara da tabi olamaz. İsrail’in kararları; ibadet özgürlüğüne, uluslararası hukuk ve örfe de aykırıdır. Müslümanlar işgal devletinin bu kararlarını ne onaylıyor ne de tanıyor. Dolayısıyla bu karara da bağlı olmazlar."

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanı Vekili Hussam Eburrab,yazılı açıklamada ile İsrail'in kararı ve Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlarının, Müslümanların dini özgürlüklerine ve mabetlerine yönelik apaçık bir saldırı olduğunu belirtti.

Arap ve İslam dünyası ile uluslararası topluma "İsrail'in, sonuçlarının tüm bölgeyi etkileyeceği bu ihlallerini durdurmak için harekete geçme" çağrısında bulunan Eburrab, İsrail'in Rahmet Kapısı Mescidi'ni kapatma kararını kınadı.

Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri de Rahmet Kapısı Mescidi'nin kapatılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. İsrail mahkemelerinin Mescid-i Aksa hakkında karar verme yetkisi olmadığı vurgulayan İkrime, kararı tanımadıklarını açıkladı.

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa ve diğer vakıflar, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan anlaşması uyarınca Ürdün Vakıflar, Mukaddesat ve İslami İşler Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar Konseyinin himayesinde bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Dış tarafı duvarla örülü Rahmet Kapısı'nın iç tarafına, 2003 yılına kadar Harem-i Şerif'in avlusunda bulunan bir bölümden geçilerek girilebiliyordu. İsrail polisi, Rahmet Kapısı'na girilen bölümü, 2003'te "terörist" olarak nitelediği "Filistinli illegal bir kurumun çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla kapatmıştı.

İsrail polisinin 2003'ten bu yana kapalı tuttuğu Rahmet Kapısı'na inen merdivenlerin başındaki kapıya 17 Şubat'ta zincir vurması, Filistinliler tarafından "provokatif bir adım" şeklinde değerlendirilmiş ve halkın büyük tepkisine neden olmuştu.

Rahmet Kapısı'nın 22 Şubat'ta Kudüs Yüksek İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdülazim Selheb tarafından açılmasının ardından Filistinliler 16 yıl aradan sonra ilk kez burada namaz kılmıştı. (KUDÜS/AA)