KKTC’de ‘Türkiye ile açılım’ tartışması: Halk, salgının gidişatı için endişeli

Korona virüsüyle mücadele alınan tedbirler hafifletilirken bugün itibariyle KKTC, Türkiye'den gelen ilk yolcuları kabul etti. Yerel sakinler, Türkiye'deki vaka artışı nedeniyle endişeli olduğunu dile getirirken KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, 'sağlığın ön planda tutulacağını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyi ile Türkiye arasındaki deniz ve hava bağlantısı bugün sabah saatleri itibari ile tekrardan normalleşmeye başladı. Belirli sağlık önlemleri ve kıstaslar temelinde günün ilk saatlerinden itibaren karşılıklı olarak Türkiye ile KKTC arasında deniz ve hava bağlantısı kuruldu.

Korona virüsü salgınının ilk safhasında kapatılan Ercan Havalimanı ile Girne Turizm Limanı, Türkiye’den gelen ilk yolcuları kabul etti. Yolcular, çift PCR testi ve KKTC’ye girişte imzaladıkları bir taahhütname ile adaya kabul ediliyor.

KARANTİNA ÜCRETİNİ YOLCULAR KARŞILAYACAK

Adaya kabul edilen yolculardan ilk dönemde yerel halk ile temasta bulunmaması talep ediliyor. Ayrıca adadaki PCR testi sonucunun pozitif olması durumunda yolcular karantina ücretini karşılamakla hükümlü.

YEREL SAKİNLER TEDİRGİN

Kıbrıs'ın kuzeyinde bugün gelmeye başlayan uçak ve gemiler adanın genelinde tedirginliğe neden oldu. Türkiye’deki korona virüsü vaka sayısının artmaya devam etmesi gerek Kıbrıslı Türkleri gerekse de Kıbrıslı Rumları endişelendiriyor.

Ercan Havalimanında yeniden başlayan tarifeli seferler konusunu değerlendiren KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, bu açılımın 'eninde sonunda olması gerektiğini' ve açılım kararının 'uzun tartışma ve değerlendirilmelerin ardından hükümet tarafından alındığını' aktardı. Sağlık bakanlığının 24 saat çalıştığını ve görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini kaydeden Pilli, alınan önlemleri yerinde görmek için sabah Ercan Havaalanı’na gittiğini söyledi.

'SAĞLIK ÖN PLANDA TUTULACAK'

Pilli, Ercan Havalimanı’na gelişlerin başarı ile gerçekleştiğini ve herkesin hassasiyet içerisinde olduğunu ifade etti. Halk sağlığının en iyi şekilde korunması için tedbir aldıklarını anlatan Pilli, yolcuların kapasiteye göre geleceğini, ilk gelişlerin de günde iki uçakla kısıtlandığını kaydetti. “Sağlık ön planda tutularak hareket edeceğiz. Gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz ve bu konuda ısrarlı olacağız” diyen Pilli, günde ortalama 800-900 test yapma kapasitesinin bulunduğunu, kit konusunda da sıkıntı bulunmadığını kaydetti. Pilli, yeni dönemde birkaç vaka çıksa dahi paniğe kapılmamak gerektiğini ve gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

HÜKÜMETİN KÜÇÜK ORTAĞI ENDİŞELİ 

Türkiye ile açılım ve korona sürecindeki yeni dönem ile ilgili olarak hükümetin küçük ortağı Halkın Partisi (HP) ise halkın tedirginliğini paylaşıyor. HP Genel Sekreteri, Moleküler Genetik Uzmanı ve bilim komitesinin üyesi Jale Refik Rogers, bugün itibarıyla karantinasız olarak yurt dışından yolcuların gelmeye başladığı yeni bir döneme girildiğine işaret ederek, ‘bulaşma riskinin büyük olduğunu’ dile getirdi.

Rogers’a göre yeni süreçte 65 yaş üstü bireylerin ve risk grubunda olan, altta yatan hastalıkları olan kişilerin kendini koruması ve kalabalık ortamlardan kaçınmalarının da büyük önem arz ediyor. Rogers ayrıca, yeni dönemde halka maske takma, mesafe ve hijyen kurallarına uyma konusunda çağrı yaptı. Rogers gibi birçok sosyal medya kullanıcısı Kıbrıslı Türk de Türkiye ile açılım süreci ile ilgili endişelerini internet aracılığı ile kamuoyu ile paylaşıyor.