Suriye hükümeti ABD'ye meydan okudu: Boyun eğmeyeceğiz

ABD'nin Suriye'ye karşı devreye soktuğu yeni ekonomik yaptırımlara Şam yönetiminden sert tepki geldi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, 'ABD'nin koşullarına boyun eğmeyeceklerini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye hükümeti, ABD'nin geçtiğimiz hafta 'Sezar Yasası' adıyla yürürlüğe soktuğu yeni yaptırımlara ekonomik meydan okudu. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, yaptırımların asıl amacının Devlet Başkanı Beşar Esad'ın halk desteğini azaltmak olduğunu söyleyerek, "Eğer Suriye'nin ve halkının kendi koşullarına boyun eğeceğinin hayalini kuruyorlarsa, hayal etmeye devam etsinler çünkü bu hiçbir zaman olmayacak" dedi.

'SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, Washington'ın yeni yaptırımlarda gelecek sene düzenlenecek başkanlık seçimlerinin sonucunu etkilemeyi istediğini belirtip, "Başkan Esad, Suriye halkı onu istediği sürece kalacaktır" diye konuştu.

'YALANLAR KOROSU'

Muallim, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Suriye özel temsilcisi James Jeffrey'nin yaptırımlar konusundaki açıklamalarını da eleştirdi. Bu tür sözleri 'yalanlar korosu' diye tanımlayan Suriyeli bakan, "Suriye halkının çıkarını düşünenler, onların geçim kaynaklarına karşı komplo kurmaz" dedi.

'İSRAİL'LE NORMALLEŞMEYECEĞİZ'

Suriye Dışişleri Bakanı, yaptırımların aynı zamanda Suriye'nin 'direniş cephesine desteğini kesip İsrail'le normalleşme yoluna girmesini' amaçladığını ancak böyle bir şeyin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

ABD'nin geçtiğimiz hafta 'Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası' adıyla yürürlüğe soktuğu yaptırımlar, Esad yönetimiyle ticaret yapılmasını engellemeyi amaçlıyor. Yaptırım listesinde şu an için Beşar Esad ve eşi Esma Esad'ın da bulunduğu 39 kişi ve kurum yer alıyor. ABD'li yetkililer yaptırımların Suriye'de ateşkes, seçim ve siyasi geçiş çağrısı yapan 2254 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına dayandığını savunuyor. (DIŞ HABERLER)