Kıbrıs’ta ‘barikatlar’ bilmecesi: Yeşil Hat üzerinde trajik insan manzaraları

Kıbrıs'ta korona virüsü nedeniyle Yeşil Hat üzerinde geçişler yasaklanırken, ailelerinden ayrı kalan insanlar sınırda hasret gidermeye çalışıyor. Adanın güneyine ulaşmaya çalışan onlarca Kıbrıslı Türk ise karantinaya alınmamak adına, geceyi park halindeki araçlarında geçiriyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıslı Rumların 'barikatlar', Kıbrıslı Türklerin ise 'sınır kapıları' olarak tanımladıkları Yeşil Hat üzerinde geçiş noktaları konusundaki belirsizlik gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

Sınır kapıları mart ayı ortasında korona virüsü salgını nedeniyle geçici süreliğine geçişlere kapatılmıştı. Mayıs ayında ise gündelik hayata geri dönüş ile beraber kapıların tekrardan açılması gündeme geldi. Ancak geçen bir aylık süreçte kapıların açılması meselesinde mesafe kat edilemedi.

Mayıs ayında Kıbrıslı iki liderin gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesinde, barikatların 8-15 Haziran tarihleri arasında kademeli olarak devreye sokulması kararlaştırıldı ancak bu karar çeşitli çekincelerden dolayı hayata geçirilemedi.

İNSANLAR SOKAKTA KALDI

Sınır kapılarının kapalı tutulmasına rağmen geçtiğimiz günlerde onlarca Kıbrıslı Türk, adanın güneyindeki işlerine ulaşmak için Yeşil Hat üzerinden güney Kıbrıs’a geçti. Bu kişilerin kuzeye dönmeleri halinde ise karantinaya alınmaları öngörülüyor. Bu yüzden birçok vatandaş geceleri Lefkoşa’nın güneyinde park halindeki araçlarında geçirmeye başladı.

'SAĞLIK KURALLARINA UYULMALI'

Sorunun büyümesi üzerine devreye Kıbrıslı Türk ve Rum örgütler girdi ve bu insanların bazılarına geçici barınma noktaları temin edildi. KKTC'den yapılan son açıklamaya göre Babalar Günü vesilesiyle güneydeki Kıbrıslı Türklerin bir günlüğüne kuzeye geçişlerine karantina şart koşulmaksızın izin verilecek.

Konu ile ilgili olarak KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet tarafından 1 Temmuz’da öngörülen açılım süreciyle ilgili siyasi kararda, sağlık kurullarının bilimsel görüşlerinin dikkate alınmasının önemini vurguladı. Akıncı, bu açıklamanın öncesinde Türkiye’de artan korona vakalarına işaret etmiş ve endişelerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

YEŞİL HAT'TA TRAJİK DURUM

Lefkoşa’da Yeşil Hat civarlarında trajik insan hikayeleri son günlerde yerel basın yansıyor. Sevdiklerinden ve akrabalarından korona nedeniyle ayrı kalan yurttaşlar, Lefkoşa’nın kuzeyini güney ile ayıran tel örgülerin yakınlarında buluşup uzaktan hasret gidermeye çalışıyor.

Lefkoşa’daki trajik manzaralar Kıbrıs Rum medyasına da yansırken Kıbrıs Cumhuriyeti yetkileri, sınırda tüm çabanın sergilendiğini ve yeni süreçte Kıbrıs Türk tarafının nihai kararı ile beraber Türkiye’de salgının gidişatını beklediği mesajını veriyor.