Trump, UCM yetkililerine yaptırım kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Trump, ABD askerlerinin savaş suçlarını soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine yaptırım öngören kararnameyi imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerini Afganistan'daki eylemlerinden dolayı soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yetkililerine yaptırım uygulanmasının önünü açan kararnameyi imzaladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Amerikan askeri personelini korumaya ve ulusal egemenliğimizi savunmaya yönelik kararlı duruşu kapsamında Trump, ABD'nin rızası olmadan ABD askeri personelini soruşturma ve yargılama eyleminde doğrudan yer alan UCM yetkililerine yönelik ekonomik yaptırımlar getirilmesinin önünü açan kararnameyi imzaladı" denildi.

Açıklamada, kararname ile UCM yetkilileri ve ailelerine getirilen vize kısıtlamasının süresinin uzatılmasının da önünün açıldığı aktarıldı.

'UCM'DE YOLSUZLUĞA İNANMAK İÇİN GÜÇLÜ NEDENLERİMİZ VAR'

ABD'nin UCM'yi kuran "Roma Statüsü"ne taraf olmadığını ve mahkemenin ABD'li yetkilileri yargılama açıklamalarını reddettiği belirtilen açıklamada, UCM'nin eylemleri "Amerikan halkına yönelik bir saldırı" ve "ABD'nin ulusal egemenliğinin çiğnenmesi tehdidi" olarak nitelendirildi.

Açıklamada, "UCM, savaş suçlarının hesabının sorulması için kuruldu ancak uygulamada ABD'nin ve müttefiklerinin personellerini hedef alan ve tehdit alan uluslararası bürokrasinin hesabını sormuyor ve bu konuda etkisiz kalıyor" ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin ve İsrail de dahil müttefiklerinin sürekli çağrılarına rağmen UCM'nin reforma yanaşmadığının savunulan açıklamada, "ABD askerine yönelik suçlamalarda bulunarak bize düşman devletlerin UCM'yi manipüle ettiğinden endişeliyiz. Ayrıca, UCM'nin en üst seviyelerinde yolsuzluk ve görevin kötüye kullanılması olduğuna inanmak için güçlü nedenlerimiz var" denildi. (WASHINGTON/AA)