DSÖ: Herkes mutlaka maske takmalı, kumaş maske de işe yarıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsüne karşı maske kullanımına dair kılavuzunu değiştirdi. Bugüne dek sağlıklı kişilerin kamusal alanlarda maske takması gerekmediğini belirten kurum, yeni kılavuzda herkesin maske kullanması gerektiği bilgisini paylaştı. DSÖ, sağlık çalışanlarının medikal maske takması gerektiğini ama vatandaşların kumaş maske takabileceğini, kumaş maskelerin koruyuculuğuna dair yeni bilgiler bulunduğunu duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) korona virüsüne ilişkin maske tavsiyesini bir kez daha değiştirerek maskelerin kamusal alanda herkes tarafından takılması gerektiğini açıkladı. Daha önce hasta olmayan kişilerin kamusal alanda maske takması gerekmediğini savunan DSÖ, bu tavsiyesini değiştirmiş oldu.

DSÖ'nün internet sitesinde yayımlanan yeni kılavuzda, sağlıklı olsun olmasın, toplu ulaşım veya fiziksel mesafenin korunamadığı alanlarda herkesin maske takması gerektiği vurgulandı. Yeni kılavuzda, nüfusun risk altındaki kesimlerinin medikal maske takması gerektiği, geri kalanının ise kamusal alanda doğru üretilmiş kumaş maskeler takmasının yeterli olacağı belirtildi.

'DOĞRU YAPILAN KUMAŞ MASKE DE KORUYOR'

Kılavuzda sağlık çalışanlarının yanı sıra 60 yaş üzerindeki kişilerin ve kronik hastalığını bulunanların medikal maske takması gerektiği vurgulandı. Nüfusun geri kalanının da kamusal alanda maske takması gerektiği ancak medikal maskenin şart olmadığı belirtildi.

DSÖ, kumaş maskelerin doğru yapılmaları halinde koruyucu olabildiğine dair yeni bilgiler bulunması sonucunda, nüfusun genelinin medikal maske yerine kumaş maske de kullanabileceğini açıkladı. Kılavuzda, kumaş maskelerin virüse karşı koruyucu özellikli olmaları için nasıl üretilmesi gerektiğine dair de ayrıntılı bilgiler verildi.

DSÖ'den Dr. Maria Van Kerkhove, cerrahi maskelerin yanı sıra kumaş maskelerin de koruyucu olduğunu belirterek, “Yeni araştırma sonuçlarımız var. Kanıtlar gösteriyor ki, eğer düzgün bir şekilde kullanılırsa maske enfeksiyon taşıyan potansiyel damlacıklara karşı koruyuculuk sağlıyor” dedi. Kerkhove, maske kullanımına rağmen sosyal mesafeyi elden bırakmamak gerektiğini tekrarladı.

‘ÜÇ KATMANDAN OLUŞMALI’

Dr. Maria Van Kerkhove, kumaş maskelerin üç katmandan oluşması gerektiğini, dıştaki ilk katmanın polyester benzeri bir kumaş olması, ikinci katmanın da filtre görevi görmesi gerektiğini söyledi.  DSÖ'nün kılavuzunda da, kumaş maskelerin ne tür malzemelerle ve nasıl üretilmesi gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler paylaşıldı. (DIŞ HABERLER)