Pompeo'ya yönelik suçlamaları araştıran Başmüfettiş Linick görevden alındı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yönelik suçlamaları araştıran Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Steve Linick görevden alındı. Trump hükümetinin apar topar görevden aldığı Linick'in yerine Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yakın isimlerden Stephen Akard atandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 'görevini suistimal ettiğine' dair soruşturmayı inceleyen Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Steve Linick'i görevden aldı. ABD'nin eski başkanı Barack Obama döneminde atanan Linick'in yerine ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yakınlığıyla bilinen Stephen Akard getirildi.

Uzun süredir bakanlık içerisindeki atamaları eleştiren Linick'in Pompeo hakkında bir soruşturma yürüttüğü bildirildi. Trump görevden alma kararını Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye gönderdiği bir mektupla bildirirken kararın gerekesiyle ilgili sadece 'tam güveninin kalmadığını' aktardı.

Pelosi apar topar gelen görevden alma kararının Linick'in bakanlık içerisindeki eleştirel bakışına bir misilleme olarak algılandığını söyledi.

'ÇALIŞANLARI AYAK İŞLERİNİ YÜRÜTMEK İÇİN KULLANIYOR'

Demokrat bir Kongre üyesinin yardımcısı, Linick'in aniden görevden alınmasından hemen önce, Pompeo'nun eşi Susan'ın 'ayak işlerini yürütmesi için' bakanlık çalışanını kullandığına dair bir soruşturma başlattığını söyledi. Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel de yaptığı açıklamada Linick'in Pompeo hakkında bir soruşturma açtığını öğrendiğini belirtti.

Linick'in ofisi tarafından geçen yıl hazırlanan bir raporda bakanlıkta bir personelin siyasi görüşü ve kökeni nedeniyle işine son verildiği iddialarını destekleyen deliller bulunduğu belirtilmişti. Trump daha önce de İstihbarat Başmüfettişi Michael Atkinson ve Savunma Bakanlığı Başmüfettiş Vekili Glenn Fine'ı görevden almıştı. (DIŞ HABERLER/euronews)