'Virüs şövalyesi' Piot enfekte oldu: Sonunda bir virüs beni yakaladı

Ebola virüsü üzerine çalışmalarıyla tanınan ve bilim dünyasına katkıları nedeniyle İngiltere'de fahri şövalyelik unvanı verilen Peter Piot korona virüsüne yakalandı. Piot, "Hayatımı virüslerle savaşmaya adadım ve sonunda intikamlarını aldılar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ebola virüsünü keşfetmeye yardımcı olan araştırmalarıyla tanınan bilim insanı Peter Piot, korona virüsüne yakalandı. 40 yıl boyunca HIV ve AIDS dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklar konusunda araştırmalara öncülük eden Piot, "Sonunda bir virüs beni yakaladı" dedi. 2017 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından, bilim dünyasına katkıları nedeniyle fahri şövalyelik unvanı verilen Piot, bu süreçte yaşadıklarını anlattı.

'SAÇ KÖKLERİM ACIYORDU'

Piot, 19 Mart'ta yüksek ateş ve şiddetli baş ağrısı belirtilerini gösterdiğini aktardı. Resmi semptomlar arasında yer almayan belirtiler de gösterdiğini söyleyen Piot, "Kafam ve saç köklerim acıyordu, çok garipti" dedi.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele ederek geçen 40 yılın ardından bir virüs nedeniyle hastaneye kaldırılacağını beklemediğini aktaran Piot, enfeksiyonun kısa sürede geçeceğini düşündüğünü ve bu yüzden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in özel danışmanı olarak çalışmayı sürdürdüğünü söyledi.

'VİRÜSLER SONUNDA İNTİKAM ALDI'

Piot, şu ifadeleri kullandı: "Hayatımı virüslerle savaşmaya adadım ve sonunda intikamlarını aldılar. Son 10 yıl içinde hiç ciddi bir hastalık geçirmedim ve hastalık izni almadım. Oldukça sağlık bir hayat yaşıyorum ve düzenli olarak yürüyüş yapıyorum. Korona için risk teşkil eden tek şey yaşım, 71 yaşındayım. İyimser biriyim, bu yüzden atlatacağımı düşündüm"

Batı Afrika'da 2014 yılında patlak veren Ebola salgınında İngiltere, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü'nü 'çok yavaş' davrandığı için eleştiren isimlerden olan Piot, iki hafta karantinada kaldıktan sonra hastaneye yatırıldığını söyledi.

'KİMSENİN KONUŞACAK ENERJİSİ YOKTU'

Piot, şöyle konuştu: "Akciğer görüntüleri şiddetli zatürre olduğumu gösterdi. Sürekli halsiz ve bitkin hissediyordum. Bu hissi asla unutmayacağım. Korona virüsü testim negatif çıkmış olmasına rağmen hastaneye kaldırıldım. Bu koronada tipik bir durum: Virüs ortadan kaybolur ancak semptomları haftalarca sürebilir. Solunum cihazına bağlanacağım için endişe duyuyordum ancak bana bir oksijen maskesi bağladılar ve bu işe yaradı. İzolasyon odalarından birine alındım. Bu odayı üçü de diyabet hastası olan kişilerde paylaştım: Evsiz bir kişi, Kolombiyalı bir temzik görevlisi ve Bengladeşli bir adam. Günler ve geceler yalnız geçti, çünkü kimsenin konuşacak enerjisi yoktu. Haftalar boyunca sadece fısıltıyla konuşabildim. Ama her zaman kafam şu soruyu soruyordum: Bundan kurtulduğumda ne olacak?"

'İYİLEŞEN BİNLERCE İNSAN DİYALİZ TEDAVİSİNE İHTİYAÇ DUYACAK'

Piot, korona virüsü nedeniyle enfekte olduktan sonra iyileşen kişilerde kronik böbrek ve kalp sorunlarının ortaya çıkabileceğini de söyledi. Piot, "Dünyada binlerce insan hayatlarının geri kalanı boyunca böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisine ihtiyaç duyacak" dedi.

'AŞI KARŞITLARININ DÜŞÜNCESİ DEĞİŞEBİLİR'

Ünlü bilim insanı, virüsle mücadele kapsamında yürütülen aşı çalışmaları sayesinde aşı karşıtlarının düşüncelerini 'yeniden değerlendireceğini' ve global aşı krizi etrafında şekillenen siyasi gerginliğin hafifleyeceğini dile getirdi.

Korona virüsüyle ilgili detayların süreç içinde ve yaşadıkça öğrenildiğini söyleyen Piot, salgını kontrol altına almak için çalışan bilim insanlarının eleştirilmesinden rahatsız olduğunu dile getirdi. (DIŞ HABERLER)