İngiltere: Türkiye'den alınan koruyucu önlükler standartlara uymuyor

İngiltere'nin korona virüsüyle mücadele için Türkiye'deki bir özel şirketten aldığı 400 bin adet koruyucu önlüğün, İngiliz güvenlik standartlarını geçemediği için bir depoda bekletildiği ortaya çıktı. İlk olarak Daily Telegraph gazetesinin bir haberinde yer alan iddia, İngiliz hükümeti tarafından doğrulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere hükümeti, korona virüsüne karşı sağlık çalışanları için Türkiye'deki bir özel şirketten alınan 400 bin adet koruyucu önlüğün güvenlik standartlarına uygun olmadığı yönündeki haberleri teyit etti. İlk olarak Daily Telegraph gazetesinde ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haber, hükümet tarafından da doğrulandı. Buna göre önlükler, Londra'daki Heathrow Havalimanı yakınında İngiliz hükümetine ait bir depoda bekletiliyor.

İngiltere, ülkedeki Covid-19 hastalarını tedavi eden sağlık personelinin acil ihtiyaç duyduğu kişisel koruyucu ekipmanı temin etmek için nisan ayında Türkiye'den toplam 84 tonluk bir ekipman alımı gerçekleştirmişti. Sevkıyat o tarihte birkaç gün gecikmiş, bu süreçte sağlık çalışanlarının hükümet üzerindeki baskısı artmış ve İngiliz basını da bu ekipmana acil ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan haberler yapmıştı. Sonuç olarak, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait kargo uçakları 22 Nisan'da Türkiye'ye gelerek ekipmanı almıştı.

'BÜYÜK BİR PARA VE VAKİT KAYBI'

Ancak Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'den giden 400 bin önlüğün İngiltere'deki güvenlik standartlarını karşılamadığı, önlüklerin hükümete ait bir depoda bekletildiğini yazdı. Gazeteye konuşan üst düzey bir kaynak, müfettişlerin incelemelerinde önlüklerin sağlık çalışanlarını riske atacağını tespit ettiğini söyledi; "Büyük bir para ve vakit kaybı oldu" ifadelerini kullandı.

İngiltere Sağlık Bakanlığı ise Daily Telegraph'ın haberini dün gece teyit etti. Önlüklerin, Heathrow Havalimanı yakınlarındaki bir depoda tutulduğu açıklandı.

THE GUARDIAN: İADE TALEP EDİLECEK

The Guardian gazetesi de önlüklerin her birinde güvenlik sorunu tespit edildiğini yazdı. Gazete, İngiliz Sağlık Bakanlığı'nın hem önlükleri iade etmesinin, hem de ücretin iadesini talep etmesinin beklendiğini, geçmişteki benzer durumlarda bu prosedürün izlendiğini belirtti.

ÖNLÜKLER İNGİLTERE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Korona virüsünden en çok etkilenen Avrupa ülkelerinin başını çeken İngiltere'de, salgının yayılmaya başlamasından bu yana sağlık çalışanları kendilerine yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman verilmediğini söylüyor. Sağlık Bakanlığı ise maske, koruyucu önlük, siperlik, eldiven gibi ekipmanların hem ülke içinde üretiminin artırıldığını hem de yurtdışı alım seçeneklerinin değerlendirildiğini vurguluyor.

Kişisel koruyucu ekipman, korona virüsüne yakalanmış hastaları tedavi eden sağlık çalışanları için hayati önemde. Bu ekipmanlar olmadan sağlık çalışanları da virüse yakalanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Koruyucu önlükler, İngiltere'de yaşanan ekipman sıkıntısının başında geliyor. Nisan ayı ortalarında çok sayıda sağlık kuruluşunun yeterli sayıda önlük stoku olmadığı vurgulanmıştı.

'STANDARTLARA UYGUN DEĞİLSE DAĞITMIYORUZ'

Sağlık Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamada, koruyucu ekipman sıkıntısının sadece İngiltere'de yaşanmadığı, dünya genelinde ülkelerin bu ekipmanları elde etmek için uğraştığını ifade edildi ve "Ulusal Sağlık Hizmetleri için hem ülke içinden hem de ülke dışından kişisel koruyucu ekipman temin edebilmek adına gece gündüz çalışıyoruz. Alınan tüm ekipmanlar kalite kontrolünden geçiriliyor. Eğer standartlara uygun değilse, ekipmanın dağıtımını yapmıyoruz" denildi.

İngiltere sağlık sisteminde yaklaşık 1,6 milyon kişi çalışıyor. Bu çalışanların işlerini yapabilmeleri için farklı türlerde kişisel koruyucu ekipmana ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)