Erdoğan'dan AB'ye şehir hastaneli mesaj

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, korona virüsüne karı aşı geliştirilmesi için AB'nin ev sahipliğinde yapılan bağış konferansına bir video mesaj gönderdi. İngilizce altyazılı mesajda, şehir hastaneleri ve inşası devam eden salgın hastanelerinin görüntülerine yer verilirken Erdoğan, Türkiye'nin ne kadar bağışta bulunacağının 23 Mayıs'tan önce açıklanacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu öncülüğünde düzenlenen ve aşı çalışmaları için uluslararası bağış taahhütlerinin yapıldığı telekonferansa video mesaj gönderdi. Kabine toplantısı nedeniyle etkinliğe katılamadığını dile getiren Erdoğan, "Ancak konuya verdiğim ehemmiyet çerçevesinde sizlere bu video kaydı aracılığıyla seslenme fırsatını yakalamaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum" dedi.

'ŞEHİR HASTANELERİ SALGINA KARŞI AVANTAJ SAĞLADI'

İngilizce altyazılı olarak yayımlanan video mesajda, yeni açılan şehir hastaneleri ve inşası devam eden salgın hastanelerinin görüntülerine yer verilirken Erdoğan, "Şu ana kadar şehir hastanelerine yaptığımız yatırımlar, salgınla mücadelede bize çok önemli avantajlar sağlamıştır. Sağlık sistemimiz ve altyapı yatırımlarımız güçlü olmasına rağmen, İstanbul'da üç ayrı noktada 2 bin 100 yatak kapasiteli, her türlü donanıma sahip yeni salgın hastanelerinin inşaatına başladık. Bu hastaneleri üç hafta içerisinde bitirip hizmete alıyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE 57 ÜLKEYE TIBBİ MALZEME DESTEĞİ SAĞLADI'

Erdoğan mesajında, korona virüsü salgınının sadece sağlık krizi olmaktan çıktığını, siyasi, ekonomik ve sosyal boyutları bulunan benzersiz bir küresel imtihana dönüştüğünü belirtti. "Bu salgın bize, dillerimiz, dinlerimiz farklı olsa da kaderimizin ortak olduğunu hatırlatmıştır" diyen Erdoğan, "Türkiye olarak bu anlayışla bugüne kadar 57 ülkeye tıbbi malzeme desteği sağladık. Maskeden solunum cihazına kadar bu süreçte ihtiyaç duyulan kritik sağlık malzemelerinin tedarikinde de güvenilir ortak olmaya devam ediyoruz. İmkanlarımızla beraber ülkemizin virüsle mücadeledeki tecrübelerini de dostlarımızla paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, küresel çaptaki aşı girişimleri hakkındaysa şunları söyledi: "Virüsün ortadan kaldırılması için en etkili aracın aşı olduğu görülüyor. Milli faaliyetlerimizin yanı sıra teşhis, tedavi ve aşı geliştirilmesi yönündeki küresel çabaları da destekliyoruz. 26 Mart'ta kabul ettiğimiz G-20 Bildirgesi'nde aşının hızlıca geliştirilmesi için kaynak sağlama taahhüdünde bulunmuştuk. Bugünkü 'Koronavirüs Küresel Mukabele' taahhüt etkinliğinin parçası olmayı da bu nedenle görev addettik."

'AŞIYA KÜRESEL ERİŞİM GARANTİYE ALINMALI'

"Çalışmalarda gereksiz tekrarlara ve bürokrasiye izin verilmemesi, hedefe ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Kovid-19 aşısı tüm insanlığın ortak malı olmalıdır" diyen Erdoğan, "Bu bakımdan üretilecek aşıya küresel erişimin garanti altına alınması ve 'kimsenin geride bırakılmaması' prensibinin itinayla uygulanması son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE, BAĞIŞ MİKTARINI 23 MAYIS'TAN ÖNCE AÇIKLAYACAK'

Türkiye'nin, 7.5 milyar euroluk bir hedefi bulunan Küresel Aşı İttifakı'na maddi katkısını belirlerken tüm bu hususları dikkate alacağını belirten Erdoğan, belirlenen miktarın 23 Mayıs'a kadar açıklanacağını duyurdu. Erdoğan, "Değerlendirmeler akabinde tespit edeceğimiz meblağı ise 23 Mayıs'a kadar ilan edeceğiz" dedi. (AA)

'Aşı maratonu' başladı: Milyonlarca euro bağış yağıyor'Aşı maratonu' başladı: Milyonlarca euro bağış yağıyor