Çin'de sansürlenmiş haberleri paylaşan üç genç kayıp

Korona virüsüyle ilgili hükümetin sansürlediği haberleri kurdukları platformdan paylaşan üç gençten haber alınamıyor. İki aktivistin bilinmeyen bir yerde gözetim altında olduğu öne sürülürken, diğerinin akıbeti belirsiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de korona virüsü salgınıyla ilgili hükümetin sansürlediği haberleri internette paylaşan üç aktivistten haber alınamıyor.

DW Türkçe'nin haberine göre, haber alınamayan aktivistlerden Çen Mei'nin kardeşinin verdiği bilgiye göre hükümetin medyada ve sosyal medyada sansürlediği haberlere erişim sağlayan Terminus2049 isimli bir platform kuran üç arkadaş 19 Nisan'dan bu yana kayıp.

İki aktivistin "kargaşa ve provokasyona” neden oldukları gerekçesiyle kendi adreslerinin dışında başka bir yerde "konut gözetiminde” tutulduklarına dair ailelerine resmi makamlar tarafından yazı gönderildiği belirtilirken, 26 yaşındaki Çen Mei'nin kardeşi Çen Kun kendilerine resmi bir bilgi gelmediğini kaydetti. Çen Kun, Terminus2049 projesinin öncüsü olduklarından dolayı kaybolmalarının bununla bağlantılı olduğunu düşündüklerini söyledi.

ÇİN YÖNETİMİ ENGEL KOYMUŞTU

Kullanıcıların yüklediği içeriklerle bilgi paylaşımında bulunan söz konusu platform salgınla ilgili hükümetin engellediği haberlere, Vuhan'da yaşayanların kişisel deneyimlerine dair yazılara, hastalığı ilk teşhis eden ve gerekli uyarıları yapan doktorlar arasında bulunan Ai Fen ile yapılan röportaja yer veriyordu. Ai Fen'in Amerikan People dergisine mart ayında verdiği röportaja erişme, yayınlanmasından saatler sonra Pekin yönetimi tarafından engel koyulmuştu.

Terminus2049'a erişim engellenirken, platformun kurucusu üç gençten haber alınamaması sosyal medyada tepkiye neden oldu. Pekin'deki Tsingua Üniversitesi'nden Profesör Gua Yuhua Twitter hesabından "Ne gibi kargaşaya ve provokasyona neden oluyorlarmış? Yasal kanıt gösterin” şeklinde paylaşımda bulundu. "Kargaşa ve provokasyon” iddiası Çin makamlarının özellikle aktivist ve muhalifleri hedef alırken sıklıkla ileri sürdüğü, beş yıla kadar hapsi öngören bir suçlama olarak dikkat çekiyor.

Pekin yönetimi korona virüsü salgınıyla ilgili uluslararası kamuoyuna zamanında bilgi vermemekle eleştirilmiş, hastalığı duyurmaya çalışan görevlileri cezalandırdığı gerekçesiyle tepki toplamıştı.

PEKİN'DE EĞİTİM KISMEN BAŞLADI 

Bu arada Çin'de normalleşme için çeşitli adımlar atılmaya başlandı. Başkent Pekin ve ülkenin en büyük kenti Şanghay'da orta ve lise son sınıf öğrencileri, yeniden okulda eğitime başladı.

İki kentte öğrenciler, maske takarak ve sosyal mesafe kurallarına uyarak derslere katılıyor. Okula girişlerinde ateşi ölçülen öğrencilerden anormallik görülenler, sağlık kontrolü için tecrit bölümlerine alınacak.

Bazı okullarda kantin ve yemekhanelerde oturma düzeni öğrenciler arasında birer metre mesafe olacak şekilde ayarlanırken öğrenciler, kolunu arkadaşının omzuna atma gibi temaslardan kaçınmaları konusunda uyarıldı. Çin ana karasında virüsün bulaştığı kişi sayısı 82 bin 830 olurken 4 bin 633 kişi yaşamını yitirdi.