NYT: Trump hidroksiklorokine karşı çıkan aşı uzmanını kovdu

ABD'de bütün kariyerini aşı geliştirmeye adamış doktor Rick Bright, Sağlık Bakanlığı'nın aşı geliştirme biriminin başkanlığından alındı. Bright, ABD Başkanı Donald Trump'ın savunduğu hidroksiklorokin ilacına karşı çıktığı için kovulduğunu açıkladı; "Bu öldürücü virüsle savaşı siyasetin veya kayırmacılığın değil, bilimin yönlendirmesi için sesimi yükseltiyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü tedavisinde Türkiye dahil bazı ülkelerde kullanılan hidroksiklorokin adlı sıtma ilacı, ABD'de tartışma yaratmaya devam ediyor. İlacı geçtiğimiz haftalarda hararetle savunan ancak birçok araştırmada yan etkileri ortaya çıkınca bu tavrından geri adım atan ABD Başkanı Donald Trump'ın, kilit bir görevdeki ünlü bir aşı uzmanını bu tartışma nedeniyle kovduğu belirtildi.

Amerikan Sağlık Bakanlığı'nın Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme (Barda) bölümünün başında bulunan dünyaca ünlü aşı uzmanı Rick Bright, hidroksiklorokin isimli ilacın yaygın kullanımına karşı çıktığı için görevden alındığını ve daha alt bir mevkiye atandığını açıkladı. New York Times gazetesine konuşan Bright, hidroksiklorokin ilacının Covid-19'a karşı faydasının bilimsel olarak kanıtlanmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

'VİRÜSLE SAVAŞI SİYASET DEĞİL BİLİM YÖNLENDİRMELİ'

"Hükümetin Covid-19 pandemisini ele almak için milyarlarca doları bilimsel kanıtı olmayan ilaç, aşı ve diğer teknolojilere değil, güvenli ve bilimsel olarak kanıtlanmış çözümlere yatırmasındaki ısrarım nedeniyle böyle bir atama yapıldığına inanıyorum. Bu öldürücü virüsle savaşı siyasetin veya kayırmacılığın değil, bilimin yönlendirmesi için sesimi yükseltiyorum."

Bütün kariyerini aşı geliştirme çalışmalarına adamış bir uzman olan Bright, "Beni bu pandeminin ortasında bir kenara çekmek ve siyaset ile kayırmacılığı bilimin önüne koymak, hayatları riske atıyor; bu acil kamu sağlığı krizine etkin ve güvenli bir şekilde yanıt verme yönündeki ulusal çabaları sekteye uğratıyor" diye konuştu.

İLACA NEDEN KARŞI?

Bright, hidroksiklorokine niçin karşı çıktığını da şu sözlerle anlattı: "Yanlış direktiflere karşı gelerek, yönetimin bir çare olarak sunduğu ama bilimsel kanıttan açıkça yoksun olan klorokin ve hidroksiklorokinin ilaçlarının yaygın kullanımını sınırladım. Etkili tedavi yöntemleri için her seçeneği değerlendirmeye ve gelenekseli ötesinde düşünmeye hazır olmakla beraber, kanıtlanmamış bir ilacın Amerikan halkına sunulmasına haklı olarak karşı çıktım."

'ACELEYLE KULLANMAK DAHA FAZLA ÖLÜME YOL AÇAR'

Bright, "Kanıtlanmamış ilaçları kör bir şekilde aceleyle kullanmak felakete ve daha fazla, sayısız ölüme yol açabilir. Amerikan halkının sağlığı ve güvenliği adına bilim, her zaman siyasetin önüne geçmelidir" diye konuştu.

Ünlü doktor, "Bu ilaçların sadece, teyit edilmiş Covid-19'u bulunan ve hastaneye yatırılmış hastalara, doktor gözetiminde verilmesinde ısrar ettim. Bu ilaçların potansiyel olarak çok ciddi riskleri var. Buna, yakın zamanda Covid-19 hastaları üzerinde yapılan araştırmalarda görülen, ölüm oranlarındaki artış da dahil" dedi.

TRUMP'TAN KÜÇÜMSEYİCİ AÇIKLAMA

Trump ise dün akşamki basın toplantısında kendisine Bright'ın açıklamaları sorulduğunda, "Onu hiç tanımıyorum. Eğer birisi işten atıldığını söylüyorsa belki öyle olmuştur, belki olmamıştır. Diğer tarafı da dinlemeniz gerekir. Kim olduğunu bilmiyorum" dedi. Trump, bir muhabirin Bright'ın 'bütün kariyerini aşı geliştirmeye adadığını' söylemesi üzerine de, "Beysbol oynayıp 150 sayı yapamayan bir sürü insan tanıyorum" yanıtını verdi.

MUHBİRLERİN AVUKATINI TUTTU, SORUŞTURMA İSTEDİ

Bright ise Sağlık Bakanlığı'ndan, "Trump yönetiminin Barda'nın çalışmalarını nasıl politize ettiğini" ve "siyasi bağlantıları bulunan şirketler ile bilimsel yanı bulunmayan çabaları fonlamak için kendisine ve işine bağlı diğer bilim insanlarına nasıl baskı yaptığını" soruşturmasını isteyecek. Ünlü doktorun, geçmişte kamu yararı adına Amerikan hükümetinin gizli bilgilerini sızdıran muhbirleri de savunmuş avukatlar Debra Katz ve Lisa Banks ile anlaştığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

Koronaya karşı hidroksiklorokin tedavisi tartışılıyor: ABD'de ölüm oranını artırdıKoronaya karşı hidroksiklorokin tedavisi tartışılıyor: ABD'de ölüm oranını artırdı