Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz: ABD ikinci Büyük Buhran'ın eşiğinde

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Trump yönetiminin korona virüsündeki kötü idaresinin ülkeyi krize sürüklediğini söyledi. Milyonlarca insanın Amerikan sağlık sistemindeki eşitsizliklerden dolayı öldüğünü belirten Stiglitz, "Asıl endişe, insanların yemekten başka bir şeye harcayarak parasının olmaması, ki bu Buyuk Buhran'ın tanımı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Amerikan hükümetinin korona virüsüyle mücadelesinin 'üçüncü dünya ülkelerinden farksız' olduğunu ve ABD'nin ikinci 'büyük Buhran'ın eşiğinde olduğunu' söyledi. Stiglitz, milyonlarca insanın aşevlerine muhtaç olduğunu ve ücretli izin verilmediği için insanların işe gitmek zorunda kaldığını ifade etti.

'SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ EŞİTSİZLİKLER YÜZÜNDEN İNSANLAR ÖLÜYOR'

The Guardian gazetesine konuşan Stiglitz, milyonlarca insanın sağlık sisteminde eşitsizlikler nedeniyle öldüğünü söyledi ve şu ifadeleri kullandı: "Aşevlerine olan talep çok fazla ve bu sayı onların tedarik kapasitesinin çok üzerinde. Tıpkı bir üçüncü dünya ülkesi gibi. Kamusal ve toplumsal güvenlik ağı çalışmıyor."

ABD Başkanı Trump'ı daha önce de birçok kez eleştiren Stiglitz, nüfusun yüzde 14'ünün gıda karnesine ihtiyacı olduğunu ve sosyal altyapının, önümüzdeki günlerde yüzde 30'a ulaşacak işsizlik seviyesini karşılayamayacağını söyledi. Stitglitz, "Yetersiz bir güvenlik ağımız var. ABD'de eşitsizlik oldukça fazla. Bu salgın, sağlığı zayıf olan insanları hedef alıyor. ABD bu anlamda sağlık sistemindeki eşitsizliklerin en fazla olduğu ülkelerden biri" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçilerin korona virüsünden etkilenen kişilere 10 günlük hastalık izni verilmesi teklifine karşı çıktığını söyleyen Stiglitz, “Cumhuriyetçiler hayır dedi çünkü kötü bir örnek teşkil edeceklerini söylediler. Kelimenin tam anlamıyla inanılmaz" dedi.

'TRUMP'IN KÖTÜ İDARESİ KRİZE SÜRÜKLÜYOR'

Stiglitz, ABD'nin ikinci Büyük Buhran'a doğru ilerleyip ilerlemediği sorusuna ise "Eğer [yönetimi] Donald Trump ve Mitch McConnell'e bırakırsanız [Senato'daki Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri] Büyük Buhran'a gireceğiz. Doğru bir idari yapıya sahip olsaydık bundan kolayca kaçınabilirdik" yanıtını verdi. Trump'ın kötü idaresinin bir sonucu olarak, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi için sağlanan fonun kesildiğini ve ülkenin yeterli test kiti ve koruyucu ekipman olmadan bir krize sürüklendiğini belirtti.

Stiglitz, Trump yönetiminin teşvik ettiği eyaletlerin açılması planının hastalığın yayılmasını kolaylaştıracağını ve ikinci dalgaya neden olacağını da sözlerine ekledi. "Asıl endişe, insanların yemekten başka bir şeye harcayarak parasının olmaması, ki bu Buyuk Buhran'ın tanımı" diyen Stiglitz, Trump'ın korona virüsüyle mücadele sürecini bilimden ayrıştırarak tamamen bir siyaset unsuru haline getirdiğini söyledi.

'DEMOKRATLAR KAZANIRSA İLERLEME KAYDEDİLİR' 

ABD'de kasım ayında düzenlenmesi planlanan başkanlık seçimlerinde Trump'ın kazanamaması ve Demokratların çoğunluğu elde etmesi halinde ülkenin 'daha yapıcı bir yolda ilerleyeceğini' dile getiren Stiglitz, bu durumda Cumhuriyetçilerin 'gücü kaybetmemek adına kirli bir savaş başlatacağını' söyledi.

Stiglitz, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Küresel salgınla ve iklim kriziyle mücadele etmek, dünya çapında bir işbirliği gerektiriyor. ABD başkanı bunu anlayamıyor. Umarım bu durumdan, çok-yanlılığın sandığımızdan daha önemli olduğunu anlayarak çıkarız. Küreselleşme, yalnızca şirket odaklı olamaz." (DIŞ HABERLER)