ABD'de Fox'a korona davası açılabilir

Korona virüsü vakalarının giderek arttığı ABD'de, salgını küçümseyen Fox News'a kamu davası açılması gündemde. Kanal, virüsün 'Trump'a karşı Demokratların komplosu olduğunu' iddia eden sunucusunu işten çıkardı. Amerikan basını ise üst yönetimin, kanala güvenip virüse karşı önlem almadıkları için ölen kişiler olursa dava açılmasından korktuğunu yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Başkan Donald Trump'ın en sevdiği televizyon kanalı olarak bilinen Fox News, korona virüsü tehdidini hafife alıp 'Trump'ın şahsına karşı bir komplo' olarak değerlendirdiği için dava tehdidiyle karşı karşıya. Fox News, "Liberal medyadaki birçokları salgını Trump'ı yok etmek için kullanıyor" iddiasında bulunan ünlü sunucusu Trish Regan'la yollarını ayırıp tedbirlere uyulması çağrısı yapsa da, kanaldan sızan bilgilere göre üst yönetimde kamu davası endişesi hâkim.

Fox News'ün korona virüsüne dair yayın politikası, Trump'ın salgını ilk günlerinde ciddiye almamasına paralel ilerlemişti. Muhafazakâr kanal, ilk haftalarda virüse karşı önlem alınmasını isteyenleri 'panik yaratan kişiler' olarak tanımlamış, hatta Trish Regan virüsün 'Trump'a karşı Demokratların bir komplosu olduğu' iddiasını ekranda uzun uzun anlatmıştı. Regan, SARS ve Ebola'nın daha öldürücü olduğunu anlatıp, "Bu melodramın sebebi ne ki? Size iki sözcükle anlatayım: Donald Trump" demişti.

Ancak ABD'deki ölü sayısı artıp vaka sayısı 100 bini geçerken, kanalın yayın politikası da 180 derece değişti. Fox News son günlerde kamu sağlığına önem veren yayınlar yapıyor. Çok izlenen sabah programında sunucular sosyal mesafeye uyacak şekilde birer metre arayla oturtulurken, Regan da işten çıkarıldı. Ancak kanalın bu u-dönüşü, tepkileri dindirmedi. Gelinen noktada, üst yönetimin sorumsuz yayıncılık nedeniyle kamu davası endişesi duyduğu belirtiliyor.

'FOX YÜZÜNDEN BİRİNİN ÖLDÜĞÜ KANITLANIRSA...'

Vanity Fair dergisinin ünlü muhabiri Gabriel Sherman, Fox'un salgına ilişkin yalan yayınlarından yasal olarak sorumlu tutulma endişesi duyduğunu söyledi. MSNBC kanalına konuşan Sherman, "Son birkaç gündür Fox'ta çalışan kişilerle konuşuyorum. Kanalda, korona virüsünü ilk günlerde küçümsemeleri nedeniyle yanlış yönlendirdikleri, bu nedenle gerçekten ölmüş olabilecek izleyiciler nedeniyle potansiyel yasal girişimlere dair gerçek bir endişe var" dedi.

Sherman, Fox News'ün sahibi olan Murdoch ailesinin virüsü çok ciddiye aldığının bilindiğini ancak eş zamanlı olarak kanalın izleyicilerine korona tehdidinin 'yalan haber' olduğu yönünde yayın yaptığını söyleyerek, "Eğer Fox'un yayınları nedeniyle insanların öldüğü gerçekten kanıtlanabilirse, kanal yaptıklarından sorumlu tutulabilir" diye konuştu.

Sosyal medyada da birçok kişi, Fox News'a açılabilecek olası bir davaya müdahil olmak istediğini belirtti. (DIŞ HABERLER)