İsrail'in korona virüsle mücadele statejisi ne?

İsrail, korona virüsüyle mücadelede sokağa çıkma yasağı ilan etmeden en kapsamlı tedbirleri alan ülkelerden biri oldu. Ancak halkın evde kalmaması sonucu dün '100 metre' kuralı getirildi, Başbakan Benyamin Netanyahu "Salgın durdurulmazsa yasak gelir" dedi. Peki, İsrail'de hangi tedbirler alındı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, korona virüsü salgınını sokağa çıkma yasağı ilan etmeden kontrol altına almaya çalışan ülkelerden biri. Ülkedeki ölü sayısı dün sekize yükseldi, vaka sayısı ise 2 bin 666. İsrail'de Benyamin Netanyahu'nun geçici hükümeti, son olarak zorunlu haller dışında evden 100 metre uzaklaşmayı yasaklamak dahil çok sayıda tedbir aldı. Netanyahu, bu kararı açıkladığı konuşmasında, virüsün yayılması durdurulamazsa tam kapsamlı sokağa çıkma yasağı ilan edebileceğini de söyledi.

Peki İsrail'de korona virüsü salgınıyla mücadele nasıl yürütülüyor?

HALK EVDE KALMAYINCA 100 METRE KURALI GETİRİLDİ

Okulların ve çok sayıda iş yerinin kapalı olduğu ülkede, virüsün yayılmasını engellemek için halktan evde oturmaları isteniyordu. Ancak halkın buna uymaması sonucunda Netanyahu'nun dün gece açıkladığı yeni kuralla, yürüyüş ya da egzersiz için dışarı çıkmak isteyen İsraillilerin artık evlerinden en fazla 100 metre uzaklaşmasına izin verilecek.

100 METRE YASAĞINDAN KİMLER MUAF?

Bu yasaktan muaf tutulanlar ise şöyle sıralandı:

İşe gitmesi gerekenler; yemek, ilaç ve acil ihtiyaçlarını almak durumunda olanlar; hastaneye veya kan vermeye gidenler; hukuki işleri olanlar; bir gösteriye katılacaklar; İsrail meclisi Knesset'e gidecekler; tıbbi yardıma ihtiyacı olanlara destek için sokağa çıkanlar; 10 kişiden az kişinin katılacağı ve açık havada düzenlenecek bir duaya, düğüne, cenazeye veya sünnete gidenler; anne-babası aynı evde yaşamayan çocukları bir evden diğerine götürenler.

TAKSİLERE BİR YOLCU SINIRLAMASI

Son kararnameye göre, toplu ulaşım hizmetleri yüzde 25 kapasitede çalışacak; taksilerin tıbbi bir gerekçe olmadıkça sadece bir yolcu taşımasına izin verilecek. Yolcu sadece arka koltuğa oturacak ve pencereleri açık tutacak.

HER İŞ YERİNE ATEŞ ÖLÇME ZORUNLULUĞU

Bütün işçilere iş yerinde birbirleri arasında en az iki metre mesafeyle çalışma kuralı getirildi. Bütün işyerlerinin binaya giren herkesin ateşini ölçmesi, 38 dereceden yüksek ateşi olan kişileri içeri sokmaması isteniyor.

Özel sektörden işyerine gelen çalışanlarının sayısını yüzde 30 oranına düşürmesi istendi; kamuda çalışan herkese ücretli izin verildi.

MARKET KASASINDA EN FAZLA DÖRT KİŞİYE İZİN VAR 

Paket servis hizmeti veren restoranlar açık ancak müşterilerin kendilerinin restorana gitmesine izin verilmiyor. Dışarıdan gelen her siparişin kapının önüne bırakılması gerekiyor. Açık kalması gereken dükkanlarda çalışanlar birbirleriyle aralarında en az iki metre mesafeyi koruyacak, kasa sırasında aynı anda en fazla dört müşteri bekleyebilecek. 'Gerekli' görülmeyen bütün dükkanlar kapalı tutulacak.

PARA VEYA HAPİS CEZASI

Kurallara uymayanlara her seferinde 500 İsrail şekeli (yaklaşık 800 TL) para cezası veya altı ay hapis cezası verilecek. Kuralları ihlal ederek toplu taşımaya binen kişiler için ceza 5 bin şekele kadar çıkıyor. 

SİNAGOGLAR KAPALI

İsrail'de sinagoglar da, siyasetçilerin genelde oy deposu olarak gördükleri aşırı Ortodoks Yahudilerin tepkilerine rağmen kapatılmıştı. Sinagogda toplanma yasağına uymayanlar da gözaltına alınmıştı.

İsrail hükümeti, virüsü kapan ve ölen kişilerin yaş gruplarını ve nerede yaşadıklarını halkla paylaşıyor. Hükümet, 'terörle mücadele' amacıyla geliştirilen bir  cep telefonu uygulamasıyla, karantinada kalması gereken kişilerin yer değiştirip değiştirmediğini de izliyor. Ülkedeki hastane çalışanlarına korona virüsü hakkında özel eğitim veriliyor; sağlık çalışanlarının çevresinde vaka çıkıp çıkmadığı izleniyor.

FİLİSTİN TOPRAKLARINDA SON DURUM NE?

İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze ile halkın seyahat hakkını kısıtladığı Batı Şeria, ironik biçimde korona virüsü salgınından uzun süre muaf kaldı. Ancak geçtiğimiz hafta Batı Şeria'da 62, Gazze'de iki vakanın tespit edildiği bildirildi. Son olarak, Batı Şeria'da 60'lı yaşlarındaki bir kadının virüs nedeniyle öldüğü açıklandı. (DIŞ HABERLER)