İsrail'de OHAL kavgası: Sağlık ve hazine bakanlarının virüs anlaşmazlığı basına sızdırıldı

Korona virüsü salgınında ölümlerin önüne geçmek için giderek daha fazla ülkenin başvurduğu sokağa çıkma yasağı, İsrail hükümetinde kriz çıkardı. Sağlık Bakanı ile Hazine Bakanı'nın birbirlerine bağırarak kavga ettiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün logaritmik hızla yayılmasını engellemek için sokağa çıkma yasağı ilan edip etmeme tartışması dünya çapında siyasi krizlere neden oluyor. Kosova'da bu nedenle hükümet çökerken, İsrail'de de sağlık ve hazine bakanlarının bu nedenle kavga ettiği ortaya çıktı.

İsrail basınına sızan haberlere göre, Sağlık Bakanı Bar Siman-Tov'un istisnai durumlar hariç ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ısrarı, Hazine Bakanı Shai Babad'ın şiddetli itirazına neden oldu. İki bakanının hafta başında saatler süren uzun toplantılarda birbirlerine bağırarak kavga ettiği belirtildi.

'SIFIR HATA PAYIMIZ VAR'

Buna göre, Sağlık Bakanı salgın konusunda 'sıfır hata payı' olduğunu söyleyerek acilen sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin hayati önem taşıdığını söyledi; bu önlemin yaklaşık bir ay boyu yürürlükte olduğunu vurguladı. Hazine Bakanı ise "Bu doğru değil! Bu doğru değil" diye karşı çıktı; "Son iki günün ekonomi üzerindeki etkisini anlamıyorsunuz. Sokağa çıkma yasağından başka çözümler de var" dedi.

'KURTARACAK BİR EKONOMİ KALMAYABİLİR' İKAZI

Sağlık Bakanı Bar Siman-Tov ekonomik endişelerin ötelenmesi gerektiğini söyleyip, açıkça "Kontrol altına almazsak, hiçbir ekonomik endişeye zaten yer bırakmayacak bir durumla karşı karşıyayız. Çökeceğiz" tepkisini gösterdi. Ekonomi bakanı Babad buna yanıt olarak daha fazla işyerinin kapanmaması gerektiğini ve 'bazı uzmanların farklı görüşleri savunduğunu' dile getirince, tartışmayı yatıştırmak için araya başka bakanlar girdi. Başbakan Benyamin Netanyahu ise Babad'a 'eğer bu diğer uzmanları tanıyorsa, onları toplantıya çağırmalarını' söyledi.

Bakanlar arasındaki sokağa çıkma yasağı kavgasının basına yansıması sonrası Babad'ın ofisinden "Aramızda tam işbirliği var. Sağlık Bakanı ile aramda ayrılık yaratma girişimleri, krizin bu noktasında kabul edilemez" açıklaması geldi.

NETANYAHU: BİRKAÇ GÜNE YASAK GELEBİLİR

Netanyahu ise dün akşam, İsrail kamuoyunun hafta başından beri gelip gelmeyeceğini merak ettiği sokağa çıkma yasağı konusunda yeni bir açıklama yaptı. İsrail Başbakanı, alınan tedbirlere uyulmaması halinde bu adımı atmaktan başka şanslarının kalmayacağını söyledi.

İsrail'de şu ana dek korona virüsünden beş kişi ölmüş, 2 bin 400 kişi enfekte olmuşken, Netanyahı "Eğer grafikte hızlı bir düzelme görmezsek, tam sokağa çıkma yasağı kaçınılmaz olacak. Bu karar birkaç gün ötemizde. Ve bütün hazırlıkları buna göre yapıyoruz" dedi.

KOSOVA'DA OHAL'E KARŞI ÇIKAN BAŞBAKANIN HÜKÜMETİ ÇÖKTÜ

Sokağa çıkma yasağı kavgası, Kosova'da ise yeni kurulan hükümeti düşürdü. Cumhurbaşkanı Haşim Taci'nin tavsiye ettiği acil durum ilanına karşı çıkan Başbakan Albin Kurti'nin hükümeti, parlamentodaki güvenoylamasında gerekli oyu alamayarak çöktü. Salgının ortasında yeni seçim düzenlemesi zor görülen ülkedeki siyasi krizin nasıl çözüleceği bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)