Hastalık ve enfeksiyona en fazla maruz kalan meslekler

Pratisyen hekimler ve asistan sağlık memurları ile kadrolu hemşireler, yaşlı ve engelli bakıcıları, eczacılar ve cezaevi memurları, her gün hastalık ya da enfeksiyonlara maruz kaldıklarını söylüyor. Temizlik işçilerinin yaklaşık yüzde 40’ı ve kreş öğretmenlerinin, tesisatçıların ve polislerin yüzde 30’u da her gün enfeksiyonlara maruz kaldıklarını ifade ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Pallavi Singhal

Yaklaşık bir milyon doktor, hemşire, öğretmen, temizlik işçisi ve bakıcı, Covid-19 salgınının ön saflarında yer alanlara daha fazla koruma yapılması yönündeki çağrılarla eş zamanlı biçimde, işlerini yaparken düzenli olarak hastalık veya enfeksiyonlara maruz kalan çalışanlar arasında yer alıyor.

Bu görevler aynı zamanda yüksek düzeyde fiziksel yakınlık ve başkalarıyla temas da içeriyor ve ön cephedeki çalışanlar ve sendika yetkilileri, yüksek riskli işlerde çalışan emekçilerin çoğunun temel koruyucu ekipman ve destek sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu dile getiriyor.

KAMU ÇALIŞANLARI, SAĞLIKÇILAR VE TEMİZLİK İŞÇİLERİ BÜYÜK RİSK ALTINDA

Sidney'deki bir eğitim tesisinde temizlik işçisi olan 53 yaşındaki Tania Ditton, "Temizlikçiler çok fazla korkuyor, yüz maskemiz yok, kendimizi korumamızın bir yolu yok" diyor. “Biz artık genç işçiler değiliz ve bazı yaşlı temizlikçiler, virüsü kapmaktan ve hastalanmaktan endişe ediyorlar.”

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından toplanan bilgilerin ve Avustralya hükümetinin işgücü piyasası bilgi portalında yayınlanan bir anketin gösterdiği kadarıyla, tüm pratisyen hekimler ve asistan sağlık memurları ile kadrolu hemşireler, hemşirelik destek ve kişisel bakım çalışanları, yaşlı ve engelli bakıcıları, eczacılar ve cezaevi memurları, her gün hastalık ya da enfeksiyonlara maruz kaldıklarını belirtiyorlar.

Temizlik işçilerinin yaklaşık yüzde 40’ı ve kreş öğretmenlerinin, tesisatçıların ve polislerin yüzde 30’u da her gün enfeksiyonlara maruz kaldıklarını ifade ediyor.

Bunlara ek olarak, 120’nin üzerinde farklı iş alanının özelliklerinin gözden geçirildiği bir Herald analizinde, Avustralyalıların çoğunun istihdam edildiği işlerin en az yüzde 15’inde ‘neredeyse fiziksel temas’ gerektiği ortaya çıkarıldı.

İşlerin yüzde 77’sinde, çalışanların büyük çoğunluğu görevlerinin ‘başkalarıyla sürekli temas’ gerektirdiğini dile getiriyor.

ELDİVEN, DEZENFEKTAN, MASKE… HER ŞEY EKSİK

Tania Ditton, kendilerinden daha yoğun hizmet sunmaları beklenirken, temizlikçilerin eldiven, gözlük, temizlik kimyasalları ve danışmanlık veya diğer destekler konusunda sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. “Bir miktar eldivenimiz var ama gerçekten de yalnızca tuvalet temizliği yapan insanlar için yeterli, herkes için yeterli değil. Ayrıca, süratli biçimde fazladan kimyasallarla desteklenmeyi bekliyorduk ama böyle olmadı; buna karşın, müşteriler her şeyi dezenfektan ile temizlenmiş olarak görmek istiyorlar” diyor.

Birleşik İşçiler Sendikası Sözcüsü Georgia Potter Butler, okul temizlik görevlilerinin de okulların kapanması halinde ücretli izin alıp alamayacaklarını bilmediklerini, ayrıca yeterli sayıda personel ve kesin bilgiden yoksun olduklarını söylüyor.

Sağlık Hizmetleri Sendikası Sekreteri Gerard Hayes, Avustralya’da teyit edilen Covid-19 vaka sayısının perşembe günü 600’ün üzerine çıkmasının ardından, ön cephedeki sağlık çalışanlarının tanımının temizlikçileri, koğuş personellerini ve güvenlik görevlilerini de içerecek biçimde genişletilmesi çağrısında bulundu. Hayes, "Toplum olarak, bu insanların hepsine, yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlamayı borçluyuz" dedi.

“İtalya’daki hastane çalışanlarının büyük bölümü Covid-19 nedeniyle hastalandı. Hastanenin sanitasyonu (sağlık için uygun hale getirilmesi/ç.n.) ve dekontaminasyonu (zararlı organizma ve maddelerden arındırılması/ç.n.) meseleleri en yüksek önem seviyesine yükseltilmeli."

Sınır Tanımayan Doktorlar’a göre, İtalya’da yaklaşık bin 700 sağlık çalışanı bu hastalığa yakalandı ve bu sayı ülkedeki vakaların yüzde sekizini oluşturuyor.

Ryde, Liverpool ve Canterbury’deki hastanelerde çalışanlar da dahil olmak üzere, birçok Avustralyalı doktor ve sağlık çalışanı da hastalığa yakalandı.

Sidney Üniversitesi Endüstriyel İlişkiler Bölümü’nde doçent olan Angela Knox, pek çok organizasyonun işçilerin evden çalışmasını desteklediğini ve bunun da toplu taşıma ve merkez bölgelerdeki insan sayısının azaltılmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Yazının aslı The Sydney Morning Herald sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

https://www.smh.com.au/national/the-jobs-with-the-highest-exposure-to-disease-and-infection-20200319-p54bmr.html