Aşı kavgası büyüyor: Almanya satılık değildir!

Almanya siyaseti, korona virüsü aşısı üzerinde çalışan Alman firması CureVac’a 1 milyar dolar teklif ettiği ortaya çıkan ABD Başkanı Donald Trump'a karşı birleşti. Trump'a tepki yağıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman siyasetçiler, ABD Başkanı Donald Trump'ın korona virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmaları yapan Alman biyoteknoloji şirketi CureVac'a yaklaşık 1 milyar dolar teklif ettiği yönündeki habere sert tepki gösterdi. İlk olarak Die Welt gazetesi tarafından ortaya atılan iddia Alman hükümeti tarafından doğrulanırken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas "Bu virüsü sadece birlikte yenebiliriz. Birbirimize karşı değil" dedi.

Maas "Alman araştırmacılar ilaç ve aşı geliştirmede lider bir rol oynuyor ve başkalarının ayrıcalıklı sonuçlara ulaşmasına izin veremeyiz" diye konuştu.

'ŞU AN KİŞİSEL ÇIKAR ÖNEMLİ DEĞİL'

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ARD televizyonuna yaptığı açıklamada "Almanya satılık değildir" dedi. Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise hükümet yetkililerinden bu iddiaların doğru olduğunu duyduğunu ve konu ile ilgili hükümet yetkililerinin bir araya geleceğini kaydetti. Federal Meclis Sağlık Komitesi üyesi Erwin Rüddel "Şu an kişisel çıkar değil uluslararası işbirliği önemli" dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, Alman hükümetinin aşının Almanya’da ve Avrupa’da geliştirilmesi konusunda çok istekli olduğu belirtilerek, CureVac ile Alman hükümetinin yoğun görüşmeler içerisinde olduğu kaydedildi.

CUREVAC: YORUM YAPMAYACAĞIZ

CureVac’ten yapılan açıklamada "spekülasyonlar hakkında yorum yapılmayacağı" belirtilerek "şirketin veya teknolojisinin satın alınması ile ilgili iddiaları reddediyoruz" denildi.

ABD'li bir yetkili ise haberlerin "abartıldığını" kaydederek "ABD hükümeti aşı konusunda yardım edebileceğini söyleyen 25’ten fazla şirketle görüştü. Bu şirketlerin çoğu zaten hali hazırda ABD fonu alıyor" diye konuştu. ABD'li yetkili ABD’nin aşıyı sadece kendisi için istediği iddiasını da reddetti ve bulunacak bir çözümün bütün dünya ile de paylaşılacağını aktardı. (DW Türkçe)

İddia: Trump 'ABD'ye özel' korona aşısı için Alman bilim insanlarına para teklif etti!İddia: Trump 'ABD'ye özel' korona aşısı için Alman bilim insanlarına para teklif etti!