Ege adaları: Neonaziler mültecilere saldırıyor

Yunan adalarında mültecilere yardım eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri aşırı ırkçı grupların örgütlenerek mültecilere saldırdığını açıkladı. Gönüllüler, Yunan güvenlik güçlerini saldırılara göz yummakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’ın muhalif basınında,  kendi güvenliklerinden endişe duyan sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri Ege Adaları’nı terk etmeye başladı. Mültecilere destek sunan STK temsilcileri Midilli ve Sakız Adası’nda Neonazilerin sokaklara indiğini ve mültecilere saldırdığını açıkladı.

Saldırılara tanıklık eden STK temsilcileri özellikle Midilli ve Sakız Adası'nda durumun kontrol altına alınamadığını söylüyor. Verilen bilgilere göre adalarda silahlanan ve sokağa çıkan aşırı sağcı ve yabancı karşıtı gruplar Yunanistan güvenlik güçlerinin Midilli’den çekilmesinin ardından mültecilere ve STK’lara yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

HÜKÜMETİN SORUMLULUĞU

STK temsilcileri son olaylardan muhafazakâr Miçotakis hükümetini sorumlu tutuyor. Efimerida ton Sintakton gazetesi Ege adalarında ilk defa aşırı sağcı grupların sokağa indiğini, mültecilere ve STK’lara saldırdığını ve güvenlik güçlerinin olayları önlemekte yetersiz kaldığını ya da isteksiz davrandığını bildiriyor.

YOLLAR KAPATILDI, KİMLİK KONTROLÜ YAPILIYOR

Midilli’de aşırı sağcı, Neonazi grupların bazı yolları barikatlarla kapattığı ve kimlik kontrolü yaptıkları da aktarıldı. Midilli’de bir STK’da görevli olan Nikos H. adada yaşanan son olayları ‘bir ilk’ olarak tanımlıyor. Gönüllüye göre şu an, Yunanistan’da 'yabancı karşıtı ve aşırı sağcı bir çeşit darbe yaşanıyor.'

Nikos H.’ye göre Neonazi gruplar, saldırılarını internet üzerinden planlıyor ve hedef seçiyor. Ayrıca, internet üzerinden insan hakları savunucuları da taciz ve tehdit ediliyor.

CAN GÜVENLİĞİ TEHLİLEDE

Yunanistan’ın muhalif basını son saldırılar nedeniyle STK’ların kitlesel bir şekilde Yunanistan adalarını terk ettiğini ve gönüllülerin can güvenliklerinden endişe duyduğunu belirtiyor. Ege adalarında  insan haklarını savunan kişiler ise ilk defa sokaklarda güvenlik güçlerinin kontrolü kaybettiğini anlatıyor.