DSÖ: Korona virüsü salgınını kontrol altına almak için süre daralıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı, 'korona virüsü salgınını kontrol altında tutmak için sürenin daraldığını' söyledi. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, kreditör ülkelere de virüsle mücadele için daha fazla mali yardım yapmaları çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin dışında yeni tip korona virüsüne yakalananların sayısının artmasının alarm verici olduğunu söyledi. Tedros, Cenevre’de yaptığı açıklamada, "Bu salgını kontrol altında tutmak için süre giderek daralıyor" dedi.

Buna rağmen umutlu olduğunu söyleyen yetkili, "Ama bu şansı şimdi kaçırırsak, işte o zaman ciddi bir sorunumuz olur. Günün birinde geriye bakıp bu zaman aralığını kullanmadığımız için pişman olmamalıyız" dedi.

DSÖ Başkanı, hastalığın ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentiyle bağlantısı olmayanların sayısının giderek arttığını belirterek, İran’da vaka sayısındaki artışa ve Lübnan’da da ilk vakanın tespit edilmesine dikkat çekti. Tedros, "Bütün bu noktalar sıralandığında durum çok endişe verici" dedi.

Tedros kreditör ülkelere de çağrıda bulunarak korona virüsüyle mücadele için daha fazla mali yardım talep etti. Tedros’a göre nisan ayına dek acil önlemler alınması için öngörülen 61,5 milyon doların bugüne dek sadece bir milyon 200 bin doları örgüte gönderildi. Bu para ile sağlık sistemi zayıf ülkelerin olası salgına karşı desteklenmesi planlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü çatısı altında uluslaraası uzmanlardan oluşan ekip, cumartesi günü salgının ortaya çıktığı Wuhan’da meslektaşlarıyla bir araya gelecek. Söz konusu ekipte ABD, Almanya, Japonya, Nijerya, Rusya ve Güney Kore’den uzmanlar bulunuyor. Ekip geçen hafta sonundan bu yana Çin’de temaslarda bulunuyor.

İRAN'DAN SONRA LÜBNAN'DA YAYILDI

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, İran'ın Kum kentinden Lübnan’a dönen 45 yaşında bir kadında korona virüsü tespit edildiğini, söz konusu kişi ile aynı uçakta olan iki kişinin ise virüs bulaşmış olabileceği şüphesi ile Beyrut’ta hastanede gözlem altında tutulduğunu ifade etti. Uçaktaki diğer yolcuların ise 14 gün boyunca evlerinde kalacağı ve kimseyle görüşmeyeceği duyuruldu. Virüsün belirtilerinin ortaya çıkması halinde ise bu kişilerin karantinaya alınması planlanıyor. Uçakta toplam 150 yolcu olduğu açıklandı. (Kaynak: DW)