Lezbiyenliğe hakarete İslam'a hakaretle cevap verdi, Fransa karıştı

Fransa'da kendisine 'pis lezbiyen' diyen bir Müslüman'a tepki gösterirken İslam'ın 'nefret dini' olduğunu savunan 16 yaşındaki Mila, yeni bir ifade özgürlüğü tartışması başlattı. İlk kez televizyona çıkan Mila, ölüm tehditleri aldığını açıklarken 'kısmi' bir özür dileyip sözlerinin arkasında durdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa, 16 yaşındaki Mila'nın kendisine 'pis lezbiyen' diyen bir Müslüman'a tepki gösterirken 'İslam'ın bir nefret dini' olduğunu söylemesi sonrası bir kez daha ifade özgürlüğü, nefret suçu ve dine hakaret temelinde bir tartışmaya gömüldü. Soyadı açıklanmayan Mila hakkında nefret suçu işlediği gerekçesiyle açılan soruşturma, ifade özgürlüğü temelinde düşürüldü.

Ölüm tehditleri aldığını ve okula gidemediğini söyleyen Mila ise 'dini gerekliliklerini barış içinde yerine getiren kişilerden' özür dilese de, "Dine hakaret hakkımı kullandım... Söylediklerimin arkasındayım" dedi.

MILA NE DEDİ?

Katı laik anayasası, çok sayıda Müslüman vatandaşı ve faşist partilerin toplumsal sorunları kışkırtmasıyla bu tür tartışmalara geçmişte de sahne olmuş Fransa'daki son gerilim, 18 Ocak'ta patlak verdi. Instagram hesabından canlı yayın yapan Mila, cinsel kimliğinden söz edince Müslüman bir kullanıcının 'pis lezbiyen' sözleriyle karşılaştı. Bunun üzerine, İslam'a sert eleştiriler yönelttiği bir paylaşımda bulundu; "Dinden nefret ediyorum" deyip İslam'ın bir 'nefret dini' olduğunu savundu.

Gelen eleştirilere de, "Ben ırkçı değilim. Bir dine karşı ırkçı olamazsınız. Ne düşünüyorsam onu söyledim, beni pişman edemeyeceksiniz" yanıtını verdi.

İSLAM KONSEYİ BAŞKANI: ÖLÜM TEHDİDİ KABUL EDİLEMEZ

Bu sözlerin ardından Fransa bir ifade özgürlüğü tartışmasına gömülürken, Mila'ya ölüm tehditleri yöneltildi ve özel bilgileri de internette yayıldı. Bir dinin eleştirilmesini normal bulan destekçileri #JeSuisMila (Ben Mila'yım), buna karşı çıkanlar ise #JeNeSuisPasMila (Ben Mila Değilim) etiketleriyle sosyal medyada yüzlerce paylaşımda bulundu. Fransa İslam Konseyi Başkanı Muhammed Musavi'yse, 'sözleri ne kadar ciddi olursa olsun, hiçbir şeyin ölüm tehditlerini haklı çıkarmayacağı' yönünde bir açıklama yaptı.

DİNE HAKARET SORUŞTURMASI KAPATILDI

Gelinen noktada, polisin Mila'ya karşı açtığı nefret suçu soruşturması din hakkındaki şahsi görüşünü ifade ettiği ve bireyleri hedef almadığı temelinde düşürüldü. Onu tehdit edenlere karşı açılan ikinci bir soruşturmaysa devam ediyor.

'GÖRÜŞLERİM YÜZÜNDEN SAKLANMAK ZORUNDA DEĞİLİM'

Tehditler nedeniyle o günden bu yana okula gitmeyen Mila ise dün ilk kez basına konuştu. TMC kanalındaki Quotidien programına katılan kadın, 'dini gerekliliklerini barış içinde yerine getiren kişilere hakaret ettiği' ve 'sözlerinin kabalığı' için özür dilese de geri adım atmadı.

"Dine hakaret hakkımı kullandım" diyen Mila, "Ve bu yüzden saklanmak istemiyorum. Bu yüzden yaşamayı bırakmak zorunda değilim. Fakat yine de şunu söylemek istiyorum ki, dinlerini barış içinde yerine getiren, incitmiş olabileceğim kişilere karşı biraz üzgün hissediyorum. Niyetim hiçbir zaman insanları hedef almak değildi" ifadelerini kullandı.

Aldığı tehditler nedeniyle 'hayatını askıya almak zorunda kaldığını' ve okula gidemediğini anlatan Mila, 'asit saldırısına uğrayabileceğini, sokakta çırılçıplak soyulabileceğini veya diri diri yakılabileceğini' savundu.

FRANSA'DA DİNE HAKARET SERBEST Mİ?

Tartışma, Fransız siyasetini de karıştırmış durumda. Adalet Bakanı Nicole Belloubet'in ölüm tehditlerinin kabul edilemez olduğunu ama 'dine karşı bir saldırının vicdan özgürlüğüne bir saldırı olduğu' yönündeki açıklaması tepki çekti. Fransız Senatör Laurence Rossignol, adalet bakanına 'anayasa hukuku dersinden 0 puan verdiğini' söyleyip, Fransa'da bir dinin mensuplarına hakaret etmenin yasak olduğunu ama bir dine, dini figür ve simgelere hakaretin suç olmadığına dikkat çekti. Adalet Bakanı bunun ardından 'biraz sakarca' konuştuğunu söyledi.

FAŞİST LİDER FIRSATI KAÇIRMADI

Mila, Fransa'da merkez partileri zorlayan faşist Ulusal Cephe'nin de dikkatini çekti. Parti lideri Marine Le Pen, Mila'nın 'son 30 yıldaki bütün bir siyasi sınıftan daha cesur olduğunu' öne sürdü. (DIŞ HABERLER)