Hırvatistan Cumhurbaşkanı: Yolsuzluk okulda başlıyor, kopya çekenler 'kahraman' sayılıyor

Halkın yüzde 59'unun yolsuzluktan şikayetçi olduğu Hırvatistan'da, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović ülkenin kültürünü eleştirdi. Sınavlarda kopya çeken çocukların kahraman gibi görüldüğünü söyleyen Grabar-Kitarović, "Yolsuzluk çocuklarla başlıyor. Sistemin etrafından dolanmanın yollarını arıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yolsuzluğun en yaygın görüldüğü Avrupa ülkelerinden Hırvatistan'da, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitarović'ten dikkat çekici bir toplumsal eleştiri geldi. "Çoğu zaman yolsuzluğun ne olduğunun bile farkında değiliz" diyen Grabar-Kitarović, sınavlarda kopya çeken çocukların bile ülkede kahraman gibi görüldüğünü söyledi.

Grabar-Kitarović, yolsuzluğun Hırvatistan toplumunun 'içine işlediğini', derslerinde başarılı olan çocukların 'aşırı derecede çalışkan', sınavları kopya çekerek geçenlerinse 'kahraman' olarak tanımlandığı tespitini yapıp şu ifadeleri kullandı: "Yolsuzluk çocuklarla başlıyor. Sistemin etrafından dolanmanın yollarını arıyorlar - ve bu siyasetle sınırlı değil" dedi.

'DOKTORLARA HEDİYE GÖTÜRMEK ADET HALİNE GELMİŞ'

Başkent Zagreb'de bir konferansta konuşan Grabar-Kitarović, "Çoğu zaman yolsuzluğun ne olduğunun bile farkında değiliz. Bir doktora gittiğinizde herkes en azından çiçek, çikolata veya bu tür şeyler götürmenizi bekliyor; adet böyle. Kısa süre önce annem hastaneye yattı, arkadaşlarım hemşirelere neden bir şey götürmediğimi soruyor, beklentinin bu yönde olduğunu söylüyordu" dedi. Grabar-Kitarović, "Bu tür bir yolsuzluğa bulaşmayacağım" dediğini söylese de, hastaneye en azından bir Noel hediyesi götürdüğünü de itiraf etti.

Son yapılan Eurobarometre anketine göre, Hırvatların yüzde 59'u yolsuzluğun günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini düşünüyor. Ankette halkın yüzde 16'sı da, bizzat yolsuzluğa maruz kaldıklarını söyledi. Bu, AB ülkeleri arasındaki en yüksek oran. (DIŞ HABERLER)