Boris Johnson: Brexit'i halledeceğiz ama önce kahvaltı edelim

İngiltere'de dün yapılan seçimleri Başbakan Boris Johnson önderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı. Johnson yaptığı konuşmada "Bu saçmalığa bir son vereceğim ve 31 Ocak itibariyle Brexit'i halledeceğiz, 'ama' yok, 'eğer' yok, 'belki' yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yapılan genel seçimi kazanan Muhafazakar Parti lideri Başbakan Boris Johson, yaptığı konuşmada 'Ocak ayı sonuna kadar AB'den çıkışın tamamlanacağını' söyledi. Johnson'ın "artık Brexit'i hayata geçirebileceğiz" sözleri salondan alkış topladı.

Johnson, "Bu desteği kanıksamayacağız ve ileride de halkın desteğini almak için çalışmaya devam edeceğiz. Ocak ayı sonuna kadar da AB'den çıkışı tamamlayacağız" dedi. Johnson  "Bu saçmalığa bir son vereceğim ve 31 Ocak itibariyle Brexit'i halledeceğiz, 'ama' yok, 'eğer' yok, 'belki' yok" diyerek devam etti. Johnson "Brexit'i halledelim. Ama önce kahvaltı edelim" ifadelerini kullandı. "Brexit toplumu fazlasıyla kutuplaştırdı" diyen Corbyn ise, bir sonraki genel seçimde partisinin başında olmayacağını açıkladı.

Seçimde, Başbakan Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, oyların yüzde 43'ten fazlasını alarak Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağladı. Oy oranı yüzde 32'de kalan İşçi Partisi, 1935'ten bu yana parlamentodaki en düşük sandalye sayısına indi. İşçi Partisi'nin parlamentodaki 59 sandalyesini kaybetti ve sandalye sayısı da 203'e geriledi.

Bu sonuçlara göre partilerin tahmini milletvekili sayıları şöyle oldu: Muhazafakar Parti 364, İşçi Partisi: 203, İskoç Ulusal Partisi 49, Liberal Demokrat Parti 11, Plaid Cymru 4, Yeşil Parti 1, diğer partiler 18.

Seçim sonuçları, muhafazakarlar açısından 32 yıl önce Margret Thatcher'ın İşçi Partisi'ne karşı 102 sandalyeyle kurduğu üstünlükten bu yana İngiltere siyasal tarihinin en büyük zaferi olarak nitelendirirken, İşçi Partisi'nin ise 1935'ten bu yana gösterdiği en kötü seçim performansı olduğu biliniyor.

JOHNSON, KRALİÇE II. ELİZABETH'DEN ONAY ALDI

Tek başına iktidar kuracak çoğunluğa ulaşan Başbakan Boris Johnson, hükümet kurma iznini almak üzere Kraliçe II. Elizabeth ile bir araya geldi. Kraliçe II. Elizabeth, Buckingham Sarayı'na giden Johnson'a kendi adına hükümeti kurması için Johnson'a izin verdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Buckingham Sarayı'ndan ayrılırken Yarbay Charles Richards ile el sıkışıyor.

Muhafazakarlar, yeni parlamentonun önümüzdeki hafta toplanacağını ve Brexit anlaşmasını 20 Aralık Cuma günü oylamaya sunulmasının planlandığını söylüyor. (BBC Türkçe/Sputnik)

İngiltere'de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn istifa edeceğini açıkladıİngiltere'de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn istifa edeceğini açıkladı