Bosna-Hersek'ten Nobel tepkisi: Bugün soykırım ödüllendirildi

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Komsic, Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar eden Peter Handke'ye verilmesine tepki gösterdi. Komsic, "Ödülü verenler büyük utanç duymalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar eden ve savaş suçlusu olarak yargılanırken ölen eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Devlet Başkanı Slobodan Milosevic'e destek veren Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesine tepki gösterdi.

İsveç'in başkenti Stockholm'deki ödül töreninin ardından açıklama yapan Komsic, "Bugün soykırım ödüllendirildi" dedi.

"Ödülü verenler büyük utanç duymalı. Soykırımı inkar eden birinden nefret söylemleri beklenebilir, ancak ödülü veren taraftan gelen nefret son derece yıkıcı" ifadelerini kullanan Komsic, adaletin sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Komsic, ödülün Handke gibi bir isme verilmesini "kurban yakınlarına karşı bir nefret eylemi" olarak nitelendirdi.

Bosna-Hersek ve Kosovalı kurban yakınları, bu yılki ödülün Handke'ye verileceğini açıklanmasının ardından, İsveç Kraliyet Akademisi'ni bu hatadan geri dönmeye çağırmış, çok sayıda protesto düzenlenmişti.

Protestolara ve tepkilere rağmen, Handke bu akşam düzenlenen törende ödülünü İsveç Kralı 16'ncı Carl Gustav'ın elinden almıştı. (SARAYBOSNA/AA)

2019 Nobel ödülleri sahiplerini buldu: Handke'ye ödül verilmesi protesto edildi2019 Nobel ödülleri sahiplerini buldu: Handke'ye ödül verilmesi protesto edildi