Trump'ın azil süreci: Trump-Zelenskiy görüşmesi diğerlerine göre sıra dışıydı

ABD Başkanı Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile yaptığı görüşmeyi dinleyen yetkililerden Jennifer Williams, ABD Temsilciler Meclisi'nde ifade verdi. Görüşmeyi sıra dışı olarak nitelendiren Williams, “Diğer konuşmalara göre sıra dışı buldum. Bu konuşmada iç siyasetle ilgili konular yer aldı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın, olası rakibi eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Ukrayna merkezli bir gaz şirketinin yönetim kurulunda yer alan oğluna yönelik yolsuzluk iddialarının araştırılması için Ukrayna'ya baskı yaptığı iddiasıyla başlatılan azil süreci devam ediyor.

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda yürütülen soruşturmanın kamuya açık oturumlarının bugünkü bölümüne Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasını dinleyen Ulusal Güvenlik Konseyi mensubu Yarbay Alexander Vindman ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yardımcılarından Jennifer Williams soruları yanıtladı.

Amerikan'ın Sesi'nde yer alan habere göre, hem Vindman hem de Williams ifadelerinde Biden ve oğlunun yolsuzluğa karıştığına dair iddiaları destekleyecek herhangi bir kanıttan haberdar olmadıklarını söylediler.

'KONUŞMADA İÇ SİYASETLE İLGİLİ KONULAR YER ALDI'

Vindman, Trump'ın Ukrayna’dan siyasi bir rakibi hakkında soruşturma istemesinin “uygunsuz” olduğunu ve kaygılarını Beyaz Saray avukatı John Eisenberg'e ilettiğini söylerken, Williams da 25 Temmuz tarihli telefon konuşmasının “sıra dışı” olarak nitelendirdi.

Williams “25 Temmuz’da yapılan telefon konuşmasını dinlediğim diğer konuşmalara göre sıra dışı buldum. Bu konuşmada iç siyasetle ilgili konular yer aldı” dedi.

Vindman Ukrayna’nın 2016 seçimlerine, Biden’lara ve Biden’ın oğlunun bağlantılı olduğu Ukrayna doğal gaz şirketi Burisma’ya soruşturma açmasının partizan bir hamle olarak yorumlanacağını belirtti ve bu durumun Ukrayna’nın partiler üstü desteğini kaybetmesi anlamına geleceğini, bunun da ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit edeceğini ve Rusya’yı stratejik hedeflerine bir adım daha yaklaştıracağını söyledi.

Vindman, Demokratlar’ın avukatı Dan Goldman tarafından yöneltilen, "Ukrayna’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğine dair hiç inandırıcı delil olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

“Bu söylentileri Putin’in çıkardığını düşünüyor musunuz?” sorusunaysa Vindman “Bunun fazlasıyla farkındayım” şeklinde cevapladı. Vindman, istihbarat çevrelerinde 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği konusunda fikir birliği olduğunu dile getirdi.

Vindman 10 Temmuz’da eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un ofisinde yapılan bir toplantıda ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland’ın Ukraynalılara Beyaz Saray’da bir görüşme ayarlamak için önce kendilerinden isteneni yapmaları gerektiğini söylediğini aktardı.

Trump'ın azil süreci: ABD'nin AB Büyükelçisi ifadesini değiştirdiTrump'ın azil süreci: ABD'nin AB Büyükelçisi ifadesini değiştirdi

'BOLTON ANİDEN TOPLANTIYI SONLANDIRDI'

Vindman, bunun Demokrat Partili Joe Biden ve oğlu ile 2016 başkanlık seçimlerine Ukrayna’nın müdahale ettiği şeklindeki iddialara yönelik “soruşturmalar” başlatılması olduğu görüşünde. Vindman Sondland’ın sözleri üzerine Bolton’un aniden toplantıyı sonlandırdığını söyledi.

Vindman, 2019’un bahar aylarından itibaren Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın göreve gelmesinden sonra Trump’ın avukatı Rudy Giuliani de dahil "bazı yıkıcı aktörlerin" ABD’nin Ukrayna politikasına gölge düşürecek hatalı söylemler yürüttüklerinin farkına vardığını belirtti.

Jennifer Williams’ın avukatı ise müvekkilinin 18 Eylül’de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy arasında yapılan telefon görüşmesiyle ilgili ayrıntıları konuşmayacağını, çünkü telefon konuşmasının “gizli” olduğunu dile getirdi. Wiliams bu konuşmayı dinlediğini ve notlar aldığını doğruladı.

NE OLMUŞTU? 

ABD Başkanı Donald Trump, 2020 seçiminde muhtemel rakibi ve eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile oğlu Hunter Biden'ın bir dönem yönetici olduğu Ukrayna merkezli gaz şirketiyle ilhili yolsuzluk iddialarının araştırılması için Ukrayna'ya baskı yapmakla suçlanıyor.

Trump'ın, Biden'la oğlu hakkındaki gizli bilgilere ulaşmak ve soruşturma açılması sağlamak için Ukrayna'ya yapılacak yaklaşık 400 milyon dolarlık askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı iddia ediliyor.

Trump ve Zelenskiy'nin yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili soruşturma kimliği gizli tutulan bir CIA ajanının şikayetiyle başladı. ABD Temsilciler Meclisi, 31 Ekim'de Trump'ın azil sürecinin başlatılmasına karar verdi.

Görevini kötüye kullandığı iddiasını reddeden Trump ise azil sürecini ''ABD tarihindeki en büyük cadı avı" olarak nitelendirmişti.

Temsilciler Meclisi'nden Trump'ın azil sürecine onayTemsilciler Meclisi'nden Trump'ın azil sürecine onay