Ürdün Başbakanı grevdeki öğretmenlerden özür diledi

Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet nedeniyle grevdeki öğretmenlerden özür diledi ve gerekli tedbirleri alma sözü verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, maaş zammı ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle dört haftadır grev yapan öğretmenlerden, protestolar sırasında güvenlik güçlerinin şiddet uygulamasından dolayı özür diledi.

Rezzaz, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle Facebook hesabından yayınladığı mesajında, hükümetin, öğretmenlerin geçen ay gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığı olayları soruşturmayı tamamlayacağını belirtti.

Öğretmenlerden ve onların rolünden övgüyle söz eden Rezzaz, "Daha önce belirttiğimiz gibi tekrar ediyorum, öğretmenlerin onuru bizim onurumuzdur. Öğretmenlere kötülük yapılmasını ve her ne şekilde olursa olsun onlara saygısızlık yapılmasını kabul etmiyoruz" ifadesini kullandı.

Hükümet olarak, öğretmenlerin onurunu zedeleyen herhangi bir olaydan dolayı özür dilediklerini aktaran Rezzaz, olayları araştırıp gerekli tedbirleri alma sözü verdi. Rezzaz, gerekli tedbirleri almak için Ulusal İnsan Hakları Merkezi'nin olaylarla ilgili raporunu beklediklerini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Ürdün'ün başkenti Amman'da binlerce öğretmen, maaşlarına yüzde 50 zam yapılması talebiyle 5 Eylül'de gösteri düzenlemişti. Güvenlik güçleri gösterilere müdahale ederken, öğretmenleri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmıştı.

Bunun ardından öğretmenler, 8 Eylül'de zam talebiyle ülke çapında süresiz greve başlamıştı. 2011'de kurulan Ürdün Öğretmenler Sendikasının 140 bin üyesi bulunuyor.

Hükümet, 28 Eylül'de kademelerine göre öğretmenlere 24 dinar (33 dolar) ile 31 dinar (43 dolar) arasında zam yapma kararı almıştı. Tek taraflı alınan karara itiraz eden Öğretmenler Sendikası grevi sürdüreceklerini açıklamıştı. (AMMAN/AA)