Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye 'sondaj gemilerini çek' uyarısı

Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü doğalgaz arama faaliyetlerini Ada’nın egemenlik haklarının ihlali olduğunu söyleyerek, Türkiye'ye sondaj gemilerini bölgeden çekme çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 7 Ekim'de sondaj faaliyetlerine başlayacak Yavuz gemisi ile ilgili olarak, "Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarı riske atmayı seçen Ankara'nın son derece provokatif ve saldırgan davranışının bir başka kanıtı" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs), Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama faaliyetlerini "uzun zamandır süren zorbalık taktikleri" olarak değerlendirerek, Türkiye'ye sondaj gemilerini bölgeden çekme çağrısı yaptı. Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu yeni provokasyon, Türkiye'nin, AB ve uluslararası toplumun yasa dışı faaliyetlerini durdurması için defalarca yaptığı çağrılara karşı çıkmasına örnek teşkil ediyor" denildi.

Açıklamada bu olayın "Hızla ve geri dönüşsüz bir şekilde uluslararası yasallıktan ayrılmayı ve böylece Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrarı riske atmayı seçen Ankara'nın son derece provokatif ve saldırgan davranışının bir başka kanıtı" olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi deniz yetki alanları içindeki doğal kaynaklarını arama ve kullanma konusunda egemen haklarına Türkiye'nin saygı göstermesi çağrısı yapıldı.

TÜRKİYE'NİN İKİ SONDAJ KUYUSU AÇMASINA LEFKOŞA VE AB'DEN TEPKİ

Sondaj gemisi Yavuz bu sabah Güney Kıbrıs'ın yaklaşık 51 deniz mili güney-batısında demirledi. Türkiye'nin adanın doğusu ve batısında iki sondaj kuyusu açması Lefkoşa ve AB'nin sert tepkilerine yol açmıştı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Çağatay Erciyes, Yavuz sondaj gemisinin 7 Ekim'de Kıbrıs Adası'nın güneyinde sondaja başlayacağını açıkladı.

İNGİLTERE'DEN KINAMA

Öte yandan İngiltere'nin Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Christopher Pincher, ülkesinin Kıbrıs Adası yakınlarındaki sularda yürütülen tüm sondaj faaliyetlerini kınadığını belirtti. Pincher Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "İngiltere'nin Kıbrıs yakınlarındaki sularda tüm sondaj faaliyetlerini kınadığını, ancak Güney Kıbrıs'ın kendi münhasır ekonomik bölgesinde petrol/doğalgaz çıkarma hakkını desteklediğini çok açıkça belirttim" şeklinde konuştu.

Pincher ayrıca Kıbrıs Adası etrafındaki potansiyel petrol zenginliklerinin adadaki herkesin yararına olacak şekilde çıkarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'DEN DOĞALGAZ ARADIĞI ALANLAR HAKKINDA AÇIKLAMA 

Türkiye, Kıbrıs'ın petrol ve doğalgaz aradığı alanların bir kısmının, ya kendi kıta sahanlığında olduğunu ya da Kuzey Kıbrıs'ın Güney Kıbrıs ile eşit haklara sahip olduğu bölgelerde olduğunu söylüyor. (DW)